Kerk Staphorst moet naambord verenigingsgebouw weghalen
Staphorst. De gemeente Staphorst is niet tevreden over het bord op de gevel van het nieuwe verenigingsgebouw De Leerkamer van de hersteld hervormde kerk aan de Kerklaan. De aanduiding hangt er al vanaf september 2014, maar het bord moet wijken. De kerkvoogdij is onaangenaam verrast.
Het bord met daarop ”De Leerkamer” is volgens de gemeente te groot en te wit. Door zijn grote witte vlak doet de aanduiding afbreuk aan de compositie van de gevel en de architectuur in het geheel. Volgens de dorpsbouwmeester past het bord niet binnen het welstands- en reclamebeleid van de gemeente Staphorst. Hij concludeert dat de bebording op het gebouw De Leerkamer onvoldoende is geïntegreerd in de architectuur en in strijd is met het bijzondere welstandsregime. Het gebruik van losse letters zou beter zijn. B en W nemen het advies van de dorpsbouwmeester over. Het bord dat er al zeventien maanden hangt, moet weg.
Dat de gemeente Staphorst nu pas in het geweer komt heeft te maken met een aanvraag die de kerkvoogdij deed in het kader van de afronding van de bouw van De Leerkamer. Voor sommige zaken moest de kerk nog officieel toestemming vragen, zoals de bouw van de berging en een schuurtje. Ook het bord op het kerkelijk centrum werd meegenomen in de procedure en dat keurt de gemeente nu alsnog af. In september 2014 onthulde dominee B. Reinders het logo op de gevel.
Harm Mokken, voorzitter van de kerkvoogdij van de hersteld hervormde gemeente, is onaangenaam verrast door het bericht dat het bord niet deugt, terwijl het er al bijna anderhalf jaar hangt. „Dat het niet goed is, was ons niet bekend. Het is niet zomaar een reclame-uiting. Het bord en logo, inclusief het witte vlak, zijn gemaakt door een bureau dat wij in de arm namen om het zo goed en mooi mogelijk te doen. Het logo staat ook op ons briefpapier. Ik vind het heel gek dat het nu opeens niet goed is.”
Het is niet voor het eerst dat de kerk en de gemeente botsen als het gaat om gebouw De Leerkamer. In 2013 ontstond ruzie over het parkeerterrein en het groen. De gemeente legde het bestratingswerk zelfs stil. Volgens B en W legde de kerk de parkeerplaatsen rondom het nieuwe pand niet volgen de afspraken aan. Het zorgde voor veel vertraging. Nu valt de burgerlijke gemeente dus over het bord dat er al tijden hangt.
Het kerkelijk centrum De Leerkamer heeft zo’n 2 miljoen euro gekost. Het gebouw heeft tien zalen op de begane grond, twee zalen en een gemeenschapsruimte boven. De oppervlakte bestrijkt 1.500 vierkante meter. Het gebouw was hard nodig. De kerkelijke gemeente had te weinig ruimte.