Monniken terug op Schier
SCHIERMONNIKOOG (ANP). De monniken keren na ruim vierhonderd jaar terug naar Schiermonnikoog. Het Waddeneiland heeft ingestemd met de bouw van een klein klooster voor ongeveer zeven broeders. Dat moet ten westen van het enige dorp op het eiland worden gebouwd. De gemeente liet dat woensdag weten na een bericht in het Friesch Dagblad.
De nieuwe eilanders zijn aangesloten bij een cisterciënzer-klooster. Ze woonden eerst in Diepenveen bij Deventer, maar hun gemeenschap is zo klein geworden dat hun onderkomen veel te groot voor ze is.
Vier van de zeven monniken wonen al in een tijdelijk onderkomen op Schiermonnikoog, drie anderen verblijven nog op het vasteland. Het is niet bekend wanneer de bouw van het klooster kan beginnen en wanneer de monniken er in kunnen trekken. „Het hoeft niet zo groot te worden. Ze moeten een gebedsruimte hebben, een eetzaal, een gastenverblijf en wat cellen”, zegt de wethouder Willem Meerdink.
De monniken hebben vorige maand een paar informatieavonden gehouden om de ruim negenhonderd eilanders bij te praten. Meerdink: „Ze hebben het dorp op de hoogte gesteld van wat hun plannen zijn, wie ze zijn, waarom ze monnik zijn geworden en hoe ze leven. Ik denk dat ze daar draagvlak hebben gekregen voor hun plannen, mijn indruk is dat het goed is gevallen in de gemeenschap.”
‘Schier’, de kleinste gemeente van Nederland, heeft zijn naam aan de broeders te danken. Op het eiland verbleven vroeger de monniken van een cisterciënzerklooster bij Dokkum. Zij droegen grijze pijen. Schiermonnikoog is dus het eiland (oog) van de grijze (schiere) monniken. De laatste broeder verliet het eiland in 1580, toen Friesland protestants werd. „Het is mooi dat onze naamgevers straks weer terug zijn, dat is de stemming hier”, aldus Meerdink.
Lees ook:
Monniken Diepenveen mogelijk naar Schiermonnikoog (Reformatorisch Dagblad, 06-02-2014)
„Kinderen weten niet meer wat catechisatie is” (Reformatorisch Dagblad, 10-08-2012)
Schiermonnikoog, ons kleinste Waddeneiland (Terdege, 04-06-2003)