Binnenland

Vervolging ‘daders’ MH17 kan nog lang duren

DEN HAAG (ANP). De opsporing, de arrestatie en berechting van de ‘daders’ van het neerschieten van vlucht MH17 kan nog lang duren. Dat schrijft hoofdofficier van justitie Fred Westerbeke van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie aan de nabestaanden. Hij coördineert het strafrechtelijk onderzoek naar de ramp.

19 February 2016 10:15Gewijzigd op 16 November 2020 01:34
beeld AFP
beeld AFP

Het onderzoeksteam heeft wel een „grote groep personen in beeld die op een of andere wijze betrokken lijken te zijn geweest bij het neerschieten van de MH17”, laat hij weten. Het ANP heeft de brief ingezien.

Westerbeke wijst de nabestaanden er op dat ervaringen in soortgelijke zaken leren dat ze veel tijd kunnen kosten. Als voorbeeld haalt hij de Lockerbie-zaak aan, het onderzoek naar de aanslag op Pan Am-vlucht 103 op 21 december 1988. Het duurde volgens hem bijna drie jaar voordat de arrestatiebevelen konden worden uitgevaardigd en nog eens zeven jaar voordat de verdachten konden worden uitgeleverd.

Het is een onderzoek van „de lange adem” schrijft Westerbeke. „Ik begrijp dat het tijdsverloop u zwaar moet vallen, maar ik wil geen verkeerde verwachtingen wekken.” Het is volgens hem een lange weg naar de berechting, maar de hoofdofficier benadrukt dat het onderzoeksteam het geduld en de volharding heeft „om de zaak tot een goed einde te brengen”.

Er komt ‘voor de tweede helft’ van dit jaar informatie over met welk type raket en vanaf welke locatie de MH17 is neergeschoten. Het OM zegt dat het onderzoeksteam denkt het bewijs daarover dan te kunnen leveren. In die periode verwacht het team ook meer zicht te krijgen op mogelijke daders.

Wanneer de precieze identiteit, betrokkenheid en verblijfplaats van de daders kunnen worden achterhaald, is nog niet duidelijk. Ook als dit eenmaal wel het geval is, is het mogelijk dat er nog redenen zijn om die informatie niet direct met de nabestaanden te delen. Dit om te voorkomen dat de verdachten of het bewijs verdwijnen, legt Westerbeke uit.

Bij de vliegramp 17 juli 2014 kwamen alle inzittenden om het leven. Onder de 298 slachtoffers waren 196 Nederlanders. De vlucht van Malaysia Airlines vertrok vanaf Schiphol en werd neergehaald boven het oosten van Oekraïne.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer