Slaaf van de inbox
„Ik vrees dat heel wat leerlingen van reformatorische scholen de film ”The Passion of the Christ” zullen gaan bekijken. De pseudo-Jezus uit deze godslasterlijke film zal zich in hun gedachten nestelen. Laten scholen de gevaren ervan met de leerlingen bespreken. Vanwaar toch het naïeve vertrouwen dat mensen zich in deze tijd niet meer laten manipuleren door de media?”
Ict-ondernemer en voormalig Baan-topman L. van der Tang zette zaterdag tijdens de voorjaarscontactdag van de lerarenvereniging KLS de bezwaren tegen de film nog eens op een rij: Het afbeelden en naspelen van God. De Heere Jezus wordt tot een meelijwekkend Iemand gemaakt, terwijl Hij in werkelijkheid de situatie meester was. De film bewerkt de emoties, terwijl de Heere Jezus zei: Ween niet over Mij. Veel details zijn verzonnen. Het Sola Scriptura is vervangen door een roomse voorstelling van zaken waarin Maria en de mis een centrale rol spelen. De gewelddadige scènes staan haaks op de sobere beschrijving van de Evangeliën.
Dr. J. A. Weststrate, directeur van een softwarebedrijf, wees op de claim die internet op het leven van mensen legt: „De internetomgang van velen toont de waarheid van Augustinus’ uitspraak aan: Onrustig is ons hart totdat het rust vindt in God. Mensen worden geleefd door hun inbox. Het leidt tot intensievere, maar oppervlakkigere communicatie en het haalt de productiviteit naar beneden. Een kwart tot de helft van het mailverkeer onder werktijd is niet zakelijk. Een Engels telecombedrijf weerde e-mail uit de firma en bereikte daarmee een besparing van vele arbeidsuren en van 1 miljoen pond per maand. Ict en zeker e-mail bevordert het altijd bezig zijn met ons werk en houdt ons af van het belangrijkste. Onze tijd behoort de Heere toe. Juist in onze tijd moeten scholen erop toezien dat leraren geen overuren maken.”
Als gevaar van het gemakkelijk kunnen opzoeken van informatie noemde Weststrate dat mensen niets meer uit het hoofd weten. „Maar het paraat hebben van kennis, ook van bijbelteksten, blijft nodig. Blijf de leerlingen trainen in de omgang met het gesproken woord.”
Van der Tang citeerde Thomas Brooks: God neemt de verzoeking niet weg tenzij je de gelegenheid mijdt. „Veel recente discussies gaan over de rechtvaardigmaking, maar je leest veel minder over de heiligmaking”, zei Van der Tang. „We vergeten wel eens dat een heilige levenswandel het belangrijkste kenmerk van een waar geloof is. En dat vraagt radicaliteit. ”Je ontkomt er niet aan” is het hedendaagse credo van Diabolus. Ook onder ons zie je veel van dat genuanceerde denken. Het luisteren naar Radio 1 is te gemakkelijk ingeburgerd. Hoeveel tijd wordt er vermorst met mobieltjes? Waarom zijn we daar niet radicaler in? Waarom halen we de dvd-drive niet van de computer af? Voor mensen voor wie internetgebruik onvermijdelijk is, is het gebruik van Kliksafe absolute noodzaak.”
Laten ouders het gebruik van mobieltjes reguleren en controleren, vulde Weststrate aan.
Van der Tang lichtte de gegevens van de Gereformeerde Gemeenten in Nederland en de Oud Gereformeerde Gemeenten in Nederland uit de RD-enquête ”Jongeren en media”. Meer dan 50 procent van de jongeren heeft de mogelijkheid om films te bekijken en een op de drie doet dat ook. Bijna alle jongeren luisteren naar de radio. Het censurabel stellen heeft nauwelijks effect gehad. Meer dan de helft van de internetaansluitingen is ongefilterd. In het gebruik van mobieltjes is er nauwelijks verschil met andere kerken.
„Twee weken geleden hield ik een soortgelijke peiling tijdens een jongerenavond van de Gereformeerde Gemeenten in Nederland. Dat ging met handopsteken, terwijl de kerkenraad erbij zat, maar de uitslag verschilde niet van deze enquête. De dijken zijn doorgebroken, en niet alleen onder de jongeren. De gereformeerde gezindte zit werkelijk in een crisis.”
Begeleide confrontatie is nodig, maar het is wel van belang wie er begeleidt, zei Van der Tang. „Het kan ook het verlangen naar meer doen ontstaan. Is het ook werkelijk nodig om zo veel video’s in de lessen te gebruiken?”
De krachtige werking van Gods Geest is de beste remedie tegen wereldsgezindheid, zei de voormalige Baan-topman. „De basis van de mediaopvoeding moet in de gezinnen liggen, maar ouders hebben daarbij wel hulp nodig. Scholen hebben dat veel te lang laten liggen. Laten kerk en school hierin krachtig samenwerken. Ieder kerkenraadslid en iedere ouder heeft een gedegen cursus omgang met de moderne media nodig. We hebben geen tijd te verliezen. De overstroming is een feit.”