Reformatorisch meldpunt biedt slachtoffer misbruik luisterend oor
DRIEBERGEN. Slachtoffers van seksueel misbruik die hun verhaal anoniem willen vertellen, kunnen vanaf volgende maand terecht bij het Reformatorisch Meldpunt. Zestien vrijwilligers zijn getraind om per mail en app een ‘luisterend oor’ te bieden.
Initiatiefnemer van het meldpunt is Berna de Ruiter (26). Ze studeerde biomedische wetenschappen en science and business. Twee jaar geleden lanceerde ze haar plan voor het meldpunt. Daarbij richt ze zich, in tegenstelling tot het Meldpunt Misbruik van onder meer de Christelijke Gereformeerde Kerken en de Hersteld Hervormde Kerk niet specifiek op „seksueel misbruik in kerkelijke relaties”, maar ook op bijvoorbeeld incest.
Eind vorig jaar werd het initiatief van De Ruiter ondergebracht bij Stichting Family Care, onderdeel van de evangelische hulporganisatie De Hoop. Op 1 maart gaat de nieuwe website van het meldpunt online en start onder meer de WhatsApp-service.
Waarom dit meldpunt?
De Ruiter: „Ik ben opgegroeid in een veilig reformatorisch gezin, maar heb in mijn omgeving gezien dat ook in onze kring seksueel misbruik voorkomt. Het is niet gemakkelijk met zulke ervaringen naar buiten te komen. Het is van belang dat je dat kunt doen in een vertrouwde omgeving. Die wil dit meldpunt bieden.”
U lanceerde uw plan en website twee jaar geleden. Kreeg u al reacties van slachtoffers?
„We hebben nog niet aan de weg getimmerd, maar hebben enkele keren –minder dan tien– via de site bericht gekregen van een slachtoffer. Twee van die ervaringsverhalen, die in het verleden speelden, hebben we anoniem gepubliceerd. Beide personen geven aan dat een meldpunt in hun situatie had kunnen helpen om hun problemen op het gebied van incest bespreekbaar te maken.”
Vanuit de VGS kreeg u destijds het advies eerst op scholen „grondig onderzoek” te doen naar de behoefte.
„We hebben met reformatorische scholen gesproken. Overal komen leerlingen met misbruikervaringen naar buiten, maar waarschijnlijk minder vaak dan ze zich voordoen. Vertrouwenspersonen zien wat de impact van misbruik is en merken ook dat het een grote stap is om erover te praten. Vanuit de scholen hoorden we meer dan eens dat het goed is dat er een anoniem contactpunt komt. Een aantal van onze vrijwilligers komt ook uit het onderwijs.”
Wat biedt het meldpunt vanaf volgende maand concreet?
„Vanaf 1 maart zijn op maandag, woensdag en vrijdag in de middag en avond vrijwilligers anoniem te bereiken via WhatsApp. Een anonieme -mail kan op elk moment worden gestuurd. Het eerste bericht van een persoon wordt tijdens werkdagen binnen 24 uur beantwoord.”
Hoe gaat een vrijwilliger om met een verhaal over misbruik?
„Waarschijnlijk geven mensen niet in de eerste zin aan dat ze bijvoorbeeld drie jaar lang zijn misbruikt. De vrijwilliger begint met iemand welkom heten, vertrouwen wekken. Hij is erop getraind, onder anderen door iemand die jarenlang bij de zedenpolitie heeft gewerkt, om op een goede manier te luisteren en met vragen om te gaan. Ook hebben de vrijwilligers handvatten gekregen om slachtoffers advies te kunnen geven en te bemoedigen om hen een stap verder te helpen. Dat zal per situatie verschillen, maar het kan bijvoorbeeld gaan om het in vertrouwen nemen van een persoon in de eigen omgeving. Als het misbruik in het verleden heeft plaatsgehad, kan een vrijwilliger misschien meedenken over mogelijkheden van hulpverlening.”
Hoe verhoudt het meldpunt zich wat betreft de identiteit tot Stichting Family Care?
„Family Care heeft veel ervaring met online hulpverlening, onder meer door Chris, die al jaren via chat en e-mail contact heeft met jongeren met problemen. Dat sluit goed aan bij ons meldpunt. We hebben allebei de Bijbel als grondslag. Daarin vinden we elkaar. Family Care heeft respect voor onze identiteit. We hebben alle ruimte om die zelf vorm te geven. Al onze vrijwilligers komen uit reformatorische kring.”
Wanneer is het meldpunt voor de langere termijn levensvatbaar?
„We hebben per jaar 40.000 euro nodig en gaan daarvoor de komende tijd donateurs werven, in de hoop dat er voldoende financiële steun komt. Wat betreft het aantal mensen dat met ons contact opneemt, hebben we geen doel gesteld. Maar vanuit de wetenschap dat misbruik in onze kring voorkomt, verwachten we in een behoefte te zullen voorzien.”
>>ikmeldhet.nl