Burgemeester Utrechtse Heuvelrug ‘spelleider’ in discussie over koopzondag
DOORN. Passief toehoren was er donderdag niet bij voor de bezoekers van de discussiebijeenkomst over de koopzondag in de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Ze moesten voortdurend in de benen komen en op acht stellingen reageren met een ja of een nee. Burgemeester Naafs was de ‘spelleider’ te midden van de twee steeds wisselende kampen.
Met de stellingenavond, een initiatief van raadsleden van D66 en ChristenUnie, wilde de gemeenteraad informatie verzamelen in de aanloop naar een nieuw besluit over de koopzondag. In februari 2014 werd na een proef van een halfjaar besloten dat de winkels ’s zondags van 12.00 tot 18.00 uur geopend mogen zijn. In het programma voor de lopende raadsperiode werd een evaluatie na twee jaar vastgelegd. De gemeenteraad bepaalt dit voorjaar of het bestaande beleid wordt voortgezet en eventueel wordt uitgebreid.
Een gemêleerd gezelschap was naar de raadszaal in het Cultuurhuis in Doorn gekomen: supermarkteigenaren, zelfstandige ondernemers, leden en woordvoerders van kerkelijke gemeenten. Een pleidooi voor zondagsheiliging op grond van de Bijbel werd wel gehoord, maar aan de hand van de stellingen ging het veel meer over de praktijk voor consument, ondernemer en omwonende. Van de circa honderd aanwezigen vond 60 procent dat de kleine winkelier veel last van de zondagsopenstelling heeft en dat de huidige openingstijden te ruim zijn.
De vrijheid om wel of niet open te gaan zou bij de ondernemer moeten liggen, zo merkte iemand op. „Als ik op zondag open mag, kan ik de bedreiging van internet aan. Ik heb liever dat de mensen bij mij kopen dan via internet.”
Het sociale leven van de winkeliers en de samenhang in de dorpen hebben volgens 65 procent van de bezoekers te lijden onder de zondagsopenstelling. „Zeven dagen in de week open zijn is niet vol te houden”, gaf een onderneemster aan. „Op zondag wil ik er bovendien zijn voor mijn kinderen; daar kom ik op de andere dagen te weinig aan toe.” Ds. L. W. van der Meij uit Driebergen wees op het belang van een wekelijkse dag van rust. „Hoe je verder ook tegen de dingen aankijkt, die dag moeten we niet verspelen. In het verleden droegen ook degenen voor wie de zondagsheiliging geen argument was, bij aan de zondagsrust.”
In de stelling ”De gemeente moet betere afspraken maken met de winkels om overlast, zoals bij bevoorrading en rammelende winkelkarretjes, tegen te gaan” kon 90 procent zich vinden. Een geluid uit het ja-kamp: „We willen niet dat er op zondagmorgen om half tien al vrachtwagens door de straat rijden.” Vooral supermarkten in Driebergen, Doorn en Amerongen zijn op zondagmiddag geopend. De eigenaren willen dat niet teruggedraaid zien, zo bleek uit hun bijdragen.