Amsterdam weer ietsje veiliger
AMSTERDAM (ANP). In 2015 waren er minder inbraken en fors minder straatroven in Amsterdam, maar het aantal overvallen en gevallen van zakkenrollerij nam licht toe. Reden voor burgemeester Eberhard van der Laan om zijn zegeningen te tellen, maar nog niet tevreden achterover te leunen. Hij zei dat vrijdag tijdens de presentatie van de veiligheidscijfers in de hoofdstad.
„We gaan duidelijk de goeie kant op. De stad doet het goed. Ze is niet alleen gebouwd op palen, maar ook op schokdempers: er is veel weerbaarheid en incasseringsvermogen in Amsterdam”, aldus Van der Laan.
Hij doelt niet alleen op de vermindering van een aantal zogeheten high impact crimes (straatroof, inbraken), maar ook op de komst van honderden vluchtelingen naar de stad. Dat gaat vooralsnog goed, dankzij een „broos draagvlak”.
Het aantal liquidaties in Amsterdam is afgenomen in 2015. Waren het er de jaren ervoor gemiddeld tien per jaar, vorig jaar waren er zes gewelddadige afrekeningen in de hoofdstad. Dat komt deels doordat het drugsconflict in Antwerpen waar veel afrekeningen mee samenhingen, voorbij lijkt te zijn, aldus hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg. Verder steekt de politie veel tijd in het voorkomen van liquidaties, door koffiehuizen waar veel criminelen samenkomen te controleren en als dat nodig is te sluiten. Ook zijn liquidaties voorkomen doordat bij aanhoudingen veel wapens in beslag zijn genomen, aldus Aalbersberg.
Om het aantal overvallen op buschauffeurs van het GVB terug te dringen, wordt het contant betalen in het openbaar vervoer versneld afgeschaft, zegt Van der Laan. Aanvankelijk zou ‘pin-only’ in 2018 worden ingevoerd, nu zal dat per 31 december van dit jaar zijn.
Vrijdagochtend legden buschauffeurs in Amsterdam Noord enkele uren het werk neer omdat ze zich onveilig voelen na een reeks overvallen. De burgemeester zegt begrip te hebben voor de actie. Hij noemt de overvallen „verschrikkelijk” en gaat in gesprek met de getroffen chauffeurs.
Voor het bestrijden van digitale criminaliteit trekt de politie meer mankracht uit. „Phishing en Marktplaatsfraude zijn geen Amsterdamse misdrijven, maar maken wel steeds meer Amsterdamse slachtoffers”, aldus politiechef Aalbersberg.