OM-leiding ‘vecht’ met politietop
Den HAAG - De top van de politie en die van het openbaar ministerie rollen vechtend over straat. De Tweede Kamer maakt zich grote zorgen over het conflict en wil een spoeddebat.
Minister Remkes van Binnenlandse zaken heeft zich donderdag rechtstreeks in de ruzie gemengd. Samen met minister Donner van Justitie wil hij snel aan tafel met de Amsterdamse korpschef, Kuiper, en de voorzitter van het college van procureurs-generaal, De Wijkerslooth. Remkes vindt dat beiden uitspraken hebben gedaan die niet door de beugel kunnen.
Aanleiding voor de spanningen tussen het Amsterdamse politiekorps en het OM is een column van De Wijkerslooth over de nieuwe politiestrategie, die de naam ”Tegenhouden” heeft meegekregen. De strategie is ontwikkeld door de tweede man van de politie Amsterdam-Amstelland, J. van Riessen, en de nieuwe korpschef, Welten.
Zij willen via de andere aanpak Nederland veiliger maken. De politie zou voortaan crimineel gedrag op voorhand moeten kunnen frustreren. De Wijkerslooth vindt dat de politie zich vooral met opsporing moet bezighouden en laat weinig heel van de plannen. Hij maakt de bedenkers bespottelijk door ze met een typetje van cabaretiers te vergelijken.
De scheidende hoofdcommissaris van de politie Amsterdam-Amstelland verweet De Wijkerslooth donderdag in een interview met de Volkskrant dat hij zorgt voor een communicatiekloof tussen politie en OM. Ook zou hij lijden aan „tunneldenken” door het belang van opsporing eenzijdig te benadrukken. Verder zou het college van procureurs-generaal op zo’n grote afstand staan van de politie „dat er niets is wat ons bindt.” Kuipers opvolger Welten deed al eerder een duit in het zakje.
Remkes heeft verbaasd gereageerd, zowel op de column als op de uitspraken van Kuiper. Volgens hem is er tijdens de besprekingen over de politiestrategie nooit in deze zin over dit onderwerp gepraat.
Het OM noemt de aanval van Kuiper op De Wijkerslooth „onzinnig.” „Dit type reactie is onbehoorlijk, er wordt op de man gespeeld”, aldus een woordvoerder van het college.
De Tweede Kamer rekent het Remkes en Donner aan dat zij de ruzie tussen het OM en de politie niet hebben voorkomen. Dat Kuiper, Welten en De Wijkerslooth het publiekelijk met elkaar aan de stok hebben, is volgens PvdA-kamerlid Van Heemst funest voor het veiligheidsgevoel van de burger.
Fractievoorzitter Dittrich (D66) noemde het „onacceptabel dat twee staatsorganen over veiligheid elkaar de tent uitvechten.” De veiligheid in Nederland is niet gediend met twee strategieën, zegt Dittrich, die na de bijzetting van prinses Juliana een spoeddebat zal aanvragen.
CDA-kamerlid Algra hekelt vooral de inbreng van de minister van Binnenlandse Zaken. „Remkes heeft een gezagsprobleem. Dat is zorgelijk. In november uitte Kuiper zware kritiek op Remkes. De minister waarschuwde toen dat het zo niet moest.”
CDA-kamerlid Van Haersma Buma wil ook Kuiper om opheldering vragen. „Het moet duidelijk zijn of de politie het OM accepteert als orgaan dat de opsporing aanstuurt.” Burgemeester Cohen van Amsterdam betreurt de uitspraken van Kuiper. Volgens Cohen heeft Kuiper lichtgeraakt gereageerd op de bewuste column van De Wijkerslooth.
Door het conflict is de verhouding tussen De Wijkerslooth en de hoofdcommissarissen van politie verder verslechterd. Sommige korpschefs hebben De Wijkerslooth al „autistisch” genoemd, omdat goed overleg met hem niet mogelijk zou zijn.