Vraag uit groep 8 aan ds. Olie: Zou u zelf graag een discipel zijn? (fotoserie)
„Hoe doop je een kindje?” „Hoe is de aarde gemaakt?” „Waarom valt een flatgebouw niet om?” De kinderen uit groep 2 van de Johannes Calvijnschool in Genemuiden maakten het ds. J. A. C. Olie donderdag niet gemakkelijk.

De bel is gegaan en de groepen 1 tot en met 8 zitten al even in de klas als ds. Olie de school binnenkomt. Jaarlijks bezoekt een hervormde of hersteld hervormde predikant een van de drie hervormde scholen in het dorp tijdens de Kerk-School-Gezinsweek. Dit jaar denken de kinderen na over het thema ”Leerling zijn”.
Nee, de kinderen in groep 4 denken niet dat de dominee zelf ook een leerling is. Ze kijken er vreemd van op als hij zegt dat dat wél zo is. „De discipelen waren het ook, terwijl zij al grote mannen waren. Ze vroegen: Heere, leer ons bidden.”
Of er vragen zijn? Er gaan heel wat vingers de lucht in. „Is het spannend om op de preekstoel te staan?” „Een beetje wel”, geeft ds. Olie toe. „Dan heb ik zo’n raar gevoel in mijn buik, dat herken je misschien wel van als je een spreekbeurt moet houden. Maar ik ben nu al niet meer zo zenuwachtig als toen ik pas begon. Je went er ook wel aan.”
„Ik ga nooit naar de kerk”, zegt een meisje uit de kring. „Je mag er altijd komen”, antwoordt ds. Olie. „Is het moeilijk om dominee te zijn?” vraagt een ander. „Ja, als je nare dingen meemaakt, als er mensen ziek zijn of sterven, dan vind ik het wel moeilijk. Maar het mooie is dat ik dan de Bijbel mag openen bij mensen die verdriet hebben. Of dat ik mag bidden met mensen die te ziek zijn om zelf te bidden.”
„Als je dominee wilt worden, moet je dan de Bijbel uit je hoofd leren?” „Nee, maar je moet wel de taal leren waarin de Bijbel ooit geschreven is. Het Hebreeuws bijvoorbeeld. Wij lezen van links naar rechts, maar dat moet je van rechts naar links lezen.”
In groep 8 maant de onderwijzeres de leerlingen om vooral vragen te stellen over het thema ”Leerling zijn”. Dat is even lastig, het blijft stil. „Ik wou vragen hoelang u al dominee bent”, zegt een jongen vooraan. „Daar wil ik ook wel antwoord op geven hoor: negen jaar.”
Dan komt er een vraag over het thema: „Zou u zelf graag een discipel willen zijn?” Ds. Olie: „Iedereen die Jezus liefheeft, is Zijn discipel, Zijn leerling, volgeling en zelfs vertrouweling. Wat betekent dat? Dat je alles met de Heere God deelt.”
„Op welke discipel zou u willen lijken?” vervolgt een ander. „Op allemaal wel een beetje. Ze zijn heel verschillend. Johannes wordt wel de apostel van de liefde genoemd. Petrus was heel vurig. Ze hadden elkaar nodig, net als nu in de kerk. En de Heere wilde hen allemaal gebruiken.”
In groep 7 gaat ds. Olie in op vragen over Thomas, de discipel die vandaag centraal staat. De kinderen hebben de vragen met hun ouders thuis kunnen voorbereiden. Op welke dag komt de Heere Jezus bij de discipelen? „Acht dagen na Pasen”, zegt er een. „Misschien nog iets eerder?” probeert ds. Olie voorzichtig. „Direct na Pasen”, weet een ander.
Ten slotte gaat het naar groep 1. „Welke psalm vind jij mooi om te zingen?” vraagt hij aan een jongetje in de kring. „Jezus is de goede Herder.” „Zullen we die dan samen gaan zingen?” Dat vinden de kleuters een goed plan.
Ook deze groep heeft donderdag over Thomas te horen gekregen. Hij wilde de Heere Jezus eerst zien en kon daarna pas geloven dat Hij was opgestaan. Maar soms kun je iets ook geloven als je het niet ziet, legt de juffrouw uit. Ze kijkt een kleuter aan. „Wil jij vertellen wat mama je een tijdje geleden verteld heeft? Er kwam een baby, hè? En zag je de baby al?” Het jongetje schudt zijn hoofd. „Toch geloofde je het wel dat er een baby kwam, en nu ligt er een baby in de wieg.” „Een zusje.”
Daarna brandt de klas los. De vragen gaan niet allemaal over het thema, maar dat vindt de dominee niet erg. Waarom een flatgebouw niet omvalt? „Omdat er heel knappe mensen zijn die bedenken hoe ze zo’n groot gebouw kunnen maken zonder dat het omvalt.”
„Volgens mij doen ze het gewoon met lijm.”
Kerk-School-Gezinsweek
Het is een jaarlijkse traditie bij veel hervormde scholen en schoolverenigingen: de School-Kerk-Gezinsweek. In Genemuiden hebben de drie hervormde scholen –Johannes Calvijnschool, Maarten Lutherschool en Johannes Bogermanschool– dit jaar gekozen voor het thema ”Leerling zijn”. Aan de hand van een door de school gemaakt boekje over dit onderwerp kunnen de kinderen met hun ouders deze week iedere dag leren over discipelschap, legt directeur Gert van Tol uit. „De week wordt afgesloten met kerkdiensten in de hervormde Grote Kerk en in de hersteld hervormde Bethelkerk. Zo proberen we de 40 procent van onze leerlingen die minder regelmatig of niet naar de kerk gaan mét hun ouders bij de kerk te betrekken.”