Subsidie voor NPV en Lindeboom Instituut
VEENENDAAL. Het prof. dr. G.A. Lindeboom Instituut voor ethiek van de zorg en de Nederlandse Patiënten Vereniging (NPV) hebben van Zorgonderzoek Nederland (ZonMw) een subsidie ontvangen om onderzoek te doen naar de ethische aspecten van door patiënten zelf geregeld voorspellend medisch onderzoek.
Steeds vaker komen patiënten bij hun (huis)arts met de resultaten van onderzoek dat zij hebben laten verrichten zonder daar tevoren met hun arts over te hebben gesproken.
Voorbeelden van onderzoek zijn de Total Body Scan (in Duitsland verricht door Prescan, binnenkort waarschijnlijk ook in Nederland) en het Duizend Dollar Genoom. Het is inmiddels commerieel mogelijk om voor dat bedrag belangrijke onderdelen van het DNA uit te lezen.
Onder de titel ”Komt een test bij de dokter…” wordt bekeken welke moreel relevante gevolgen zulke onderzoeken hebben voor bestaande arts-patiëntrelaties. Moet een arts de onderzoeksresultaten serieus nemen? Moet men iemand die ongerust is, doorverwijzen voor vervolgonderzoek? In hoeverre zal een arts iemand die door een test ongerust is geworden, willen geruststellen? En wat zijn de gevolgen van eventueel gevonden aandoeningen of risico’s voor de familierelaties van de patiënt?
Het Nederlands Huisartsengenootschap (NHG) zal in dit onderzoek zijn betrokken. De wetenschappelijke leiding ligt in handen van prof. dr. Theo Boer, als Lindeboom hoogleraar Ethiek van de Zorg verbonden aan de Theologische Universiteit te Kampen.