Kamer boos over uitstel marktwerking ziekenhuizen
Een meerderheid van de Tweede Kamer wil uitleg van minister Hoogervorst (Volksgezondheid) over de vertraging bij de invoering van marktwerking voor ziekenhuizen. Hoogervorst maakte woensdag bekend de eerste stap van de marktwerking niet per 1 juli in te voeren, zoals was gepland, maar pas op 1 januari 2005. De fracties zijn hier boos over.
CDA en D66 zijn bang dat de marktwerkingsoperatie op de huidige manier onhaalbaar blijkt. D66 vindt dat Hoogervorst de huidige aanpak sowieso beter kan afblazen. CDA’er Buijs vindt dat het punt van ’over en sluiten’ nadert. „Er wordt al tien jaar gewerkt aan het nieuwe systeem. De regering heeft vele honderden miljoenen in de voorbereiding gestopt. En toch wil het niet lukken."
Volgens het nieuwe systeem moeten ziekenhuizen en medisch specialisten hun producten benoemen en er een prijs voor bepalen. Zorgverzekeraars kunnen vervolgens onderzoeken welk ziekenhuis en welke dokter de beste prijs/kwaliteit biedt. Daar kunnen ze vervolgens contracten mee afsluiten.
Het CDA noemt als grote knelpunt de onderhandelingen met de specialisten over het uurtarief dat zij voor hun werk in rekening kunnen brengen. De specialisten eisen 144 euro. Het CTG, de overheidsorganisatie die de tarieven bepaalt, wil 90 betalen. „Als de partijen er niet uitkomen, moet de minister ingrijpen."
Buijs denkt aan invoering van het Belgische systeem. Ziekenhuizen onderhandelen met zorgverzekeraars over de prijs van de geleverde zorg, maar de kosten van specialisten vallen daarbuiten. „In Nederland moet het CTG die dan vaststellen." De koerswijziging zou volgens Buijs binnen enkele maanden kunnen worden uitgewerkt. „Er zou, parallel aan de plannen van de minister, tot 1 januari aan kunnen worden gewerkt."
De VVD vindt dat betrokken partijen als ziekenhuizen en specialisten niet beloond moeten worden voor hun onwil tot meewerken aan het nieuwe systeem. „Als je de huidige plannen zou afblazen, doe je dat." Ze vindt dat ziekenhuizen die onvoldoende meewerken een forse boete moeten krijgen. „En dan heb ik het over fors."
De PvdA noemt het ’een grote afgang’ dat Hoogervorst niet in staat is gebleken de verschillende partijen te dwingen tot meewerking aan het systeem.