Binnenland

Politiechef hekelt gebrek aan contact van zijde OM

Voorzitter J. de Wijkerslooth van het college van procureur-generaal heeft geen gevoel voor politiewerk. Ook onderhoudt hij weinig contact met de politiekorpsen. Dat stelt hoofdcommissaris J. Kuiper van de politie Amsterdam-Amstelland vrijdag in een interview met de Volkskrant. De Wijkerslooth noemt de aantijgingen op zijn beurt „onbehoorlijk.”

Binnenlandredactie
25 March 2004 11:13Gewijzigd op 14 November 2020 01:04

Hoofdcommissaris Kuiper zegt dat de hoogste baas van het openbaar ministerie „op zo’n grote afstand staat, dat er niets is dat ons bindt.” Ook stelt hij dat er nooit goed contact met De Wijkerslooth is geweest. „Dat geldt voor de hele Nederlandse politie. Hij vindt wel steeds van alles over de politie. Het zou beter zijn als we met elkaar in gesprek waren.”

Kuiper neemt binnenkort afscheid als hoofdcommissaris van Amsterdam-Amstelland. Korpschef Welten van de regiopolitie Groningen volgt hem op. Volgens woordvoerder De Lange van het openbaar ministerie zijn de uitspraken van Kuiper „onzinnig.” „Hij hoort beter te weten. Er wordt meer op de man dan op de bal gespeeld. Dat zegt alles over de kracht van de argumenten die Kuiper gebruikt.”

Volgens De Lange reageert Kuiper met zijn uitspraken op een column van De Wijkerslooth in een vakblad van de politie. Daarin schrijft de procureur-generaal over voorstellen van de politie om te komen tot een nieuwe strategie bij het tegengaan van criminaliteit. De nieuwe strategie houdt onder meer in dat criminelen zo hinderlijk worden gevolgd dat zij geen misdrijven kunnen plegen. De Wijkerslooth denkt dat dat ten koste gaat van de opsporing van criminelen. De Lange: „Die column is een maand geleden al gepubliceerd. Blijkbaar wil Kuiper daar nu op reageren.”

De opvolger van Kuiper, Welten, nu nog korpschef van de Groningse politie, deed gisteren in het Radio1 Journaal ook al forse uitspraken. Hij hekelde het gemak waarmee Nederlanders eigendommen verzekeren. Volgens hem werken de verzekeringen diefstal in de hand, omdat mensen hun eigendommen niet goed in de gaten houden. „Alles is in Nederland te verzekeren”, aldus Welten gisteren. „We leven in een risicovrije samenleving. Als je een fiets niet meer tegen diefstal zou kunnen verzekeren, is de kans groot dat die fiets beter op slot zou worden gezet. Er komen nu regelmatig mensen op het politiebureau die zeggen: Het kan me niet schelen. Ik kom hier alleen maar om een papiertje voor de verzekering te halen.”

Woordvoerder De Lange is er niet blij mee dat de twee korpschefs via de media commentaar geven. De Lange: „Ze zeggen dat er goed overleg moet zijn tussen het openbaar ministerie en de korpsen, maar ze kiezen er zelf voor dit via de media te zeggen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer