Binnenland

Ander medicijn voor veel schildklierpatiënten

UTRECHT (ANP). Honderdduizenden mensen met een trage schildklier moeten overstappen naar een ander geneesmiddel. Daarvoor moeten ze naar hun arts of apotheker gaan. Er dreigt namelijk een tekort van Thyrax Duotab-tabletten. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en Schildklier Organisatie Nederland (SON) hebben dat woensdag gezegd.

13 January 2016 11:43Gewijzigd op 16 November 2020 00:38

Veel Thyrax-gebruikers krijgen de dosering van 0,025 milligram. Die tabletten zijn vanaf februari niet meer leverbaar. Dat komt doordat de fabrikant is verhuisd naar een nieuwe locatie en tijdelijk niet kan produceren. Voor de tabletten met 0,1 milligram en 0,15 milligram is nog een voorraad tot halverwege het jaar. Daar zijn de problemen iets minder nijpend.

Mensen met schildklierproblemen kunnen klachten krijgen als ze overstappen op een ander medicijn. „Ze kunnen last krijgen van hartkloppingen, concentratiestoornissen, extra vermoeidheid, spierklachten en storingen in de stofwisseling”, aldus SON-directeur Rietje Meijer.

De honderdduizenden patiënten moeten waarschijnlijk hun bloed weer laten controleren, zodat de huisarts een nieuw medicijn kan uitzoeken. De labcontrole moeten ze zelf betalen. Die test valt onder het eigen risico, net als het bezoek aan een specialist. De verzekering dekt wel de afspraak met de huisarts. Het nieuwe medicijn valt onder de basisverzekering.

De overstap kost waarschijnlijk miljoenen euro’s. SON weet nog niet of ze de fabrikant aansprakelijk stelt.

SON kreeg vorig jaar tweeduizend meldingen toen de fabrikant van Thyrax was overgestapt van potjes naar doordrukstrips. „Daardoor kregen sommigen een hogere dosering binnen. Niet alle 350.000 gebruikers zullen nu klachten krijgen, maar wij kunnen niet zoveel telefoontjes opvangen”, zegt Meijer. Volgens haar lopen vooral zwangere vrouwen en kwetsbare patiënten risico op klachten na de overstap. Meijer: „Mensen moeten hun eigen lichaam goed in de gaten houden. Als ze het gevoel hebben ‘dit voelt niet goed’, moeten ze direct actie ondernemen.”

Mensen die vragen hebben, kunnen een speciaal telefoonnummer van het Landelijk Meldpunt Zorg bellen: 088 120 5020.

De schildklier zit in de hals. Hij regelt de hormonen en is onder meer verantwoordelijk voor lichaamsgroei en stofwisseling. Als het orgaan te langzaam werkt, kunnen mensen onder meer zwaarder worden en andere lichamelijke problemen krijgen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer