COA verbiedt jonge asielzoeker bezoek Eritrese kerk Rotterdam
ROTTERDAM. Alleenstaande minderjarige asielzoekers mogen geen kerkdiensten meer bezoeken van de Eritrees-orthodoxe kerk in Rotterdam. Er zouden signalen zijn van mogelijk misbruik van jonge vrouwen in de gemeenschap rond deze kerk.
Dat meldt het Reformatorisch Dagblad op grond van een bericht dat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) afgelopen week heeft verspreid onder personeel van locaties waar alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv) worden opgevangen. Voogdij-instelling Nidos was ook bij het besluit betrokken en heeft haar jeugdbeschermers hierover geïnformeerd.
In een toelichting aan het personeel stelt het COA dat het bezoek aan de Eritrese kerk Tewahdo in Rotterdam wordt verboden vanwege signalen over „een groot aantal zwangerschappen van Eritrese jonge vrouwen (van 17-22).” Er is aanleiding te denken dat deze voortkomen uit gebeurtenissen in of rondom de kerk waarbij er „vragen te stellen zijn of de vrouwen uit vrije wil ingestemd hebben met het seksuele contact.”
Het COA wil desgevraagd niet zeggen om hoeveel zwangerschappen het zou gaan. Wel bevestigt een woordvoerder dat de organisatie signalen heeft gekregen „van personeel, VluchtelingenWerk, Nidos en derden die wijzen op mogelijke misstanden.” In alle gevallen heeft het COA „direct” melding gedaan bij onder meer de politie en het Expertisecentrum Mensenhandel en Mensensmokkel.
Volgens de woordvoerder is „extra begeleiding” ingezet voor de desbetreffende jongeren. Ook wordt er voorlichting gegeven en „eventueel beschermde opvang” geboden. Een verdere toelichting wil het COA niet geven „om de voortgang van het onderzoek door politie en OM niet te hinderen.” Ook het Nidos geeft aan dat er een onderzoek loopt.
Voorzitter Teklit Girmazion van het bestuur van de Rotterdamse kerk zegt desgevraagd te schrikken van de signalen over mogelijke misstanden. Hij zegt geen contact te hebben gehad met het COA, maar staat open voor een gesprek. Het beeld van een groot aantal zwangere jonge vrouwen uit Eritrea herkent Girmazion niet. Hij geeft aan de afgelopen tijd enkele malen contact te hebben gehad met de wijkagent over eerdere overlast van jongeren in de buurt. Daarbij zou niet zijn gesproken over mogelijke seksuele misstanden.
Girmazion zegt dat de kerk sinds een jaar een grote toeloop ziet naar de zondagse diensten van jonge Eritrese vluchtelingen uit grote delen van het land. In de eerste periode kwamen zij vaak al op zaterdag aan. Een deel van de jongeren verbleef ’s nachts in de pastorie –„vooral jonge vrouwen met (zieke) kinderen”–, terwijl anderen de nacht doorbrachten in de kerk. Daarbij werden er, aldus Girmazion, geen slaapplaatsen ingericht en zaten mannen en vrouwen gescheiden.
Volgens de woordvoerder kan er in de kerk geen misbruik hebben plaatsgevonden. Na klachten van omwonenden over overlast heeft het kerkbestuur drie maanden geleden besloten dat er ’s nachts geen bezoekers meer in de pastorie en de kerk mogen verblijven. Soms overnachten er jongeren bij gemeenteleden thuis. Girmazion zegt er geen zicht op te hebben wat daar gebeurt. Signalen over misbruik of mogelijke mensenhandel zijn hem naar eigen zeggen niet bekend. Ook zondag is dit niet ter sprake gekomen, aldus Girmazion. Het aantal kerkgangers lag zoals gebruikelijk rond de 400.
Het Nidos verwacht medio deze week meer informatie over het lopende onderzoek. Eritreeërs staan na Syriërs op de tweede plek in de top 5 van nationaliteiten van amv’s. Het ging volgens het COA vorige week om 1082 Eritrese jongeren, 33 procent van het totale aantal minderjarige vreemdelingen in de opvangcentra.