Binnenland

Refo gedraagt zich duurzamer dan gemiddelde Nederlander

APELDOORN. Het (niet-)duurzame gedrag van Nederlanders blijft gelijk, ondanks een groeiende aandacht voor duurzaamheid. Daarnaast vertoont de gereformeerde gezindte duurzamer gedrag dan het landelijke gemiddelde.

Redactie binnenland
31 December 2015 07:30Gewijzigd op 16 November 2020 00:22
Nederlanders gooien nog even veel goed voedsel weg. beeld ANP
Nederlanders gooien nog even veel goed voedsel weg. beeld ANP

Dat blijkt donderdag uit onderzoek van respectievelijk Kaleidos Research en het Reformatorisch Dagblad.

Uit het onderzoek ”Nederlanders & de Wereld 2015”, dat Kaleidos voor het vierde jaar achtereen uitvoerde, blijkt dat Nederlanders niet verduurzamen. Ze eten nog net zo vaak vlees, gooien nog net zo vaak voedsel weg en gebruiken nog net zo vaak de wasdroger.

„Positief nieuws is dat Nederlanders zich in ieder geval ook niet minder duurzaam zijn gaan gedragen”, zo meldt het onderzoeksrapport.

In een onlangs gehouden onderzoek van het Reformatorisch Dagblad naar duurzaamheid in de gereformeerde gezindte zijn zes vragen op precies dezelfde wijze gesteld als in het Kaleidosonderzoek. Uit de voorlopige resultaten blijkt dat de gereformeerde gezindte in vrijwel alle gevallen duurzamer scoort.

De resultaten van het onderzoek naar duurzaamheid in de gereformeerde gezindte worden in het voorjaar van 2016 gepubliceerd. De eerste uitkomsten lijken er echter al op te wijzen dat de gereformeerde gezindte duurzamer is dan altijd werd gedacht.

Weggooien van voedsel

Groot is het verschil vooral bij het weggooien van voedsel dat nog goed is. In de gereformeerde gezindte gooit bijna twee derde (64 procent) nooit zulk eten weg. Van de Nederlanders is dat minder dan de helft (45 procent).

Evelien Boonstoppel, onderzoeker bij Kaleidos Research: „Dat de RD-achterban hierop beter scoort, kan mogelijk verklaard worden door het feit dat deze mensen ouder en daardoor bewuster zijn. Daarnaast onderschrijven ze bepaalde waarden die duurzaam gedrag motiveren.”

Wasdroger

Boonstoppel signaleert dat de cijfers rond het weggooien van eten al enkele jaren stabiel zijn. „Alle aandacht en campagnes tegen voedselverspilling ten spijt.”

Wat betreft de wasdroger gebruiken refo’s in 68,5 procent van de gevallen soms of nooit de energieverslindende wasdroger. In Nederland is dat 60,6 procent.

Hier kan onbewust duurzaam gedrag een verklaring zijn, aldus Boonstoppel. „Het gedrag is dan een gevolg van de afweging of men een wasdroger kan betalen en of er ruimte is in huis om de was op te hangen.”

Fair trade

Een andere uitkomst is: een op de vijf personen in de gereformeerde gezindte (21,5 procent) eet „soms” of nooit vlees. Landelijk gezien ligt dat percentage lager: 17,8. Bijna 15 procent zegt (bijna) altijd of vaak fairtradeproducten te kopen. Gemiddeld in Nederland ligt dat op 11,4 procent.

Vier op de vijf personen in de gereformeerde gezindte gooien nooit batterijen bij het restafval (80,7 procent). Landelijk deponeert driekwart van de mensen (74,5 procent) zijn batterijen bij het klein chemisch afval.

Als het om een contract voor groene stroom gaat, zit de gereformeerde gezindte wel onder het landelijke gemiddelde (43,2 om 47,2 procent).

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer