Dringen op de alcoholpoli met oud en nieuw
UTRECHT. Insiders vrezen met oud en nieuw weer topdrukte op alcoholpoli’s. Grote zorgen zijn er over horecazaken die onbeperkt drank aanbieden voor een vaste prijs én over jongeren die alcohol drinken in combinatie met energiedrankjes.
Steeds vaker combineren jongeren energiedrankjes met alcohol, aldus Nico van der Lely, kinderarts en oprichter van de eerste polikliniek Jeugd en Alcohol maandag in de Telegraaf. „Je ziet dat kinderen die bij ons binnenkomen en energiedrankjes ophebben, ook een hoger alcoholpromillage hebben. Opgezweept door energydrinks kunnen ze langer doordrinken. Dit neemt de laatste jaren sterk toe. Alcohol dempt: dan wel vallen jongeren om, dan wel gaan ze kotsen, maar energiedrankjes zorgen ervoor dat ze langer bijblijven en kunnen doordrinken.”
Uit een steekproef van de krant bleek verder dat „op vele tientallen plekken” ”onbeperkt drinken-arrangementen” worden aangeboden. „Dat zijn alleen de horecazaken die er online mee adverteren, het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk veel hoger”, zo schreef de Telegraaf.
Je hoeft maar even te googelen op ”onbeperkt drinken” of ”drinken voor een vast bedrag” en je komt al adverterende horecazaken tegen, zegt Wim van Dalen, directeur van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP. Het onbeperkt drinken voor een paar tientjes is hem een doorn in het oog. „Dit trekt vooral jongeren aan, omdat zij vaak een smalle beurs hebben en alcohol niet goedkoop is. Ik vind dat echt kwalijk, want een dergelijk aanbod is in feite een uitnodiging om fors te gaan drinken. We weten allemaal wat hiervan de consequenties kunnen zijn.”
Door deze arrangementen aan te bieden, dwingt de horeca zichzelf eigenlijk de wet te overtreden, vindt Van Dalen. „Alcohol schenken aan mensen die duidelijk aangeschoten zijn, mag niet. Maar in het arrangement staat de afspraak onbeperkt drinken voor een vast bedrag, dus kunnen horeca moeilijk alcohol weigeren als klanten hen erom vragen.”
Eigen verantwoordelijkheid
Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) moet actie ondernemen om onbeperkt drinken-arrangementen in te dammen, stelt Van Dalen. Verder moeten gemeenten hun handhavingsplicht niet verzaken, hoewel dat met name in grote steden een forse klus is.
De KHN vindt daarnaast dat jongeren en hun ouders hun eigen verantwoordelijkheid hebben. Met deze „open deur” maakt de branche zich er wel héél gemakkelijk vanaf, vindt Van Dalen. „Een horecaondernemer moét zorgen dat een jongere in zijn zaak géén alcohol kan krijgen.”
Hebben ouders nog wel invloed op hun 18-jarige kind? Volgens Marjan Heuving van het Trimbos-instituut wel, mits ouders hun zoon of dochter als volwassene benaderen. „In plaats van op regels in te zetten, wat je bij minderjarigen doet, kun je beter de mogelijke consequenties van alcoholmisbruik bespreken. Ook kun je op de kosten wijzen. Hoewel, dat laatste argument valt bij een onbeperkt drinken-arrangement natuurlijk weg.”