Eigen bijdrage zorg pakt soms fors duurder uit
APELDOORN. Hulpbehoevenden zijn in sommige gevallen tot vijf keer zo duur uit nu gemeenten de tarieven voor begeleiding en dagbesteding zelf vaststellen.
Dat schreef de Volkskrant dinsdag.
Volgens de krant zijn mensen met een modaal of hoger inkomen of met een eigen vermogen honderden euro’s meer per maand kwijt. Tientallen mensen stopten al met deze zorg, omdat ze deze niet meer kunnen betalen. Anderen beginnen er niet aan als ze horen welke kosten eraan verbonden zijn. De eigen bijdrage wordt voor mensen met de laagste inkomens grotendeels gecompenseerd.
In het kader van de decentralisatie zijn gemeenten sinds 1 januari verantwoordelijk voor jeugdzorg, werken en inkomen en de zorg aan langdurig zieken en ouderen. In de oude situatie waren alle cliënten een bijdrage van 14,20 euro per uur verschuldigd voor begeleiding en dagbesteding. Vandaag de dag lopen die eigen bijdragen sterk uiteen. Ze variëren van minder dan 20 euro per uur tot meer dan 70 euro per uur.
Gemeenten ontvangen een kwart minder budget dan voorheen. De overheid wil de zorg betaalbaar houden door burgers meer zelf te laten doen en naar draagkracht meer te laten bijdragen in de zorgkosten.
Volgens de Volkskrant worden de gevolgen van de nieuwe situatie nu pas duidelijk omdat veel kwetsbare Nederlanders door een overgangsregeling nog de oude tarieven betaalden.
In een reactie geeft staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid) aan dat nu wordt gerekend met het bedrag dat de zorg echt kost. Het uitgangspunt van de nieuwe wet is volgens hem dat zorg voor iedereen beschikbaar moet blijven. Critici noemen de prijsverhoging extreem en de ongelijkheid in tarieven tussen gemeenten onrechtvaardig. Veel mensen kunnen volgens hen niet ineens maandelijks honderden euro’s meer betalen.