Binnenland

Pil gaat samen met middel tegen trombose

AMSTERDAM (ANP). Als vrouwen de pil slikken, hoeven ze daar niet direct mee te stoppen wanneer ze ook een middel tegen trombose gaan gebruiken. Artsen raden dat vaak wel aan, op advies van de Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties, maar het is helemaal niet nodig. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek naar 1888 vrouwen in 38 landen, waaraan ook het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam heeft meegedaan.

21 December 2015 15:37Gewijzigd op 16 November 2020 00:12

Elk jaar krijgen enkele duizenden vrouwen last van trombose (gevaarlijke stolsels in het bloed) terwijl ze de anticonceptiepil slikken, zegt onderzoekster Saskia Middeldorp. Ze is hoogleraar interne geneeskunde aan het AMC en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Trombose en Hemostase.

Het is bekend dat de pil het risico op zo’n trombose verhoogt. „Je bloed stolt makkelijker als je de pil slikt”, aldus Middeldorp. „Als mensen dan met trombose bij een dokter komen, is de reflex om meteen helemaal met de pil te stoppen. Maar dat kan juist leiden tot een hevige lichamelijke reactie, die erger is dan de kwaal.” Het is bovendien niet nodig. Middeldorp: „Bloedverdunners remmen stolsels sterker dan dat de pil ze bevordert.”

Vrouwen slikken de pil niet alleen om een zwangerschap te voorkomen, benadrukt Middeldorp. „Sommige vrouwen hebben last van hevig bloedverlies bij de menstruatie. Als je dan ook nog eens bloedverdunners neemt, wordt het alleen maar erger. Bij die vrouwen voorkomt de pil erger.”

De uitkomst geldt alleen voor de periode waarin vrouwen worden behandeld voor trombose. Als ze geen bloedverdunners meer hoeven te gebruiken, moeten ze wel met de pil gaan stoppen en een andere manier van anticonceptie gaan gebruiken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer