„Leger des Heils gaat reformatorische cliënten SGJb zorgvuldig bedienen”
UTRECHT. De SGJb wordt per 1 januari overgenomen door stichting Leger des Heils Jeugdbescherming & Reclassering. „Wij moeten nu laten zien wat ons bijzonder maakt.”
Qua omvang is er een fors verschil tussen de SGJb en de overnemende partij. De SGJb bedient zo’n 400 cliënten en doet dat met ongeveer 30 voltijdsarbeidskrachten. Bij stichting Leger des Heils Jeugdbescherming & Reclassering zijn zo’n 150 voltijdsarbeidskrachten voor ongeveer 2000 cliënten in touw.
„Maar”, lacht algemeen directeur Peter Palsma van deze stichting, „collega Bart Nitrauw heeft hier al aardig zijn draai gevonden. Ik heb al een aantal van mijn taken aan hem over kunnen doen.” Nitrauw lacht instemmend en beaamt: „Ik voel me hier prima op mijn gemak.”
Sinds begin dit jaar werken SGJb en het Leger des Heils nauw samen. Waarom ook alweer?
Nitrauw: „Vanwege de Jeugdwet moesten we de oude SGJ opsplitsen in SGJ Christelijke Jeugdzorg en SGJb. Beide zijn te klein om zelfstandig te kunnen bestaan. Jeugdzorg heeft daardoor aansluiting gezocht bij Timon, SGJb bij het Leger. Het afgelopen jaar is dat prima gegaan. Door de nieuwe wet kregen we allebei opeens te maken met 398 gemeenten als opdrachtgevers. Die hebben elk hun eigen budget, mogen elk hun eigen kwaliteitseisen stelen en doen dat dus ook. Bij de aanbestedingen komt dus een hoop bureaucratie kijken. Hoe meer onze accountmanagers daarin onderling af kunnen stemmen, hoe prettiger dat is.”
Palsma, aanvullend: „Door het hele land heen zijn bovendien tal van overlegstructuren ontstaan. Jeugdbeschermingsregio’s, jeugdbeschermingstafels, noem maar op. Als je niet aanschuift bij dergelijke overleggen belanden de cliënten niet bij de juiste organisatie. Kortom, je moet er zijn. In de praktijk betekent dat: veel vergaderen en veel reizen. Ook daarom is het fijn dat we aan krachtenbundeling kunnen doen.”
Anders dan de SGJb zou uw organisatie het vast wel zelfstandig hebben gered. Toch bent u bereid de SGJb via een overname de helpende hand toe te steken. Waarom?
Palsma: „Dat lijkt me niet zo ingewikkeld. Ons gaat het erom dat de diversiteit qua aanbod van christelijke jeugdzorg en jeugdbescherming in het nieuwe stelsel zo veel mogelijk blijft bestaan.
De SGJb beschikt over unieke expertise, het kunnen uitvoeren van gezinsvoogdijtaken voor een gereformeerd cliëntenbestand. Er is ons veel aan gelegen dat hun aanbod ook voor de toekomst beschikbaar blijft.”
Als je SGJb’ers en jeugdbeschermers van het Leger des Heils bij elkaar in een team stopt, wat krijg je dan?
Palsma: „Nou, gewoon. Een soepel functionerend geheel. Natuurlijk opereren we allebei vanuit een andere oorsprong. Het Leger des Heils wil er voor iedereen zijn, in het bijzonder voor mensen aan de rand van de samenleving. De SGJb wil er vanuit zijn missie zijn voor mensen met een gereformeerde achtergrond.
Belangrijker is echter wat ons bindt. We werken beide vanuit dezelfde bron.”
Nitrauw: „Dat is inmiddels ook mijn ervaring, ik kan dat helemaal onderschrijven. Om het Bijbels te zeggen: het is de liefde van Christus die ons drijft.”
Dit jaar werkte u nog met gescheiden teams, straks worden de medewerkers van beide organisaties gemixt. Hoe blijft het unieke van de SGJb dan geborgd?
Nitrauw: „Deze overname plaatst ons als SGJb voor de boeiende vraag: In welk opzicht zijn wij bijzonder? Maken we andere keuzes in het werkproces, hanteren we andere methodieken? Dat gaan we de komende maanden zeker uit de doeken doen. Overigens, vergeet niet; bij het Leger werken ook gewoon bevindelijk gereformeerden hoor, collega’s uit de Gereformeerde Gemeenten of de Christelijke Gereformeerde Kerken. Ik wist dat ook niet, maar 20 procent van het personeel had zo bij de SGJb in dienst kunnen zijn. De mogelijkheid om reformatorische cliënten aan reformatorische gezinsvoogden te kunnen koppelen, blijft dus bestaan.”
Palsma: „We gaan verkennen wat de SGJb uniek maakt, maar één ding staat al vast. SGJb’ers kunnen cliënten met een reformatorische achtergrond nabij zijn vanuit hetzelfde geloof. Doordat ze elkaars wortels delen, kunnen ze als gezinsvoogd effectief zijn. Dat blijven we dus koesteren.”
Stel, een reformatorische cliënt zegt: Mooi verhaal, maar deze overname maakt mij toch wat nerveus.
Nitrauw: „We hebben de cliëntenstromen zorgvuldig gekanaliseerd naar achtergrond. Grote verrassingen zijn daarmee uitgesloten. Verder zijn we overeengekomen dat het Leger een SGJb-aandachtsfunctionaris krijgt die de unieke expertise van de SJGb bewaakt.
Palsma: „De SGJb bedient al jaren een bijzondere doelgroep; daar ben ik diep van doordrongen. De komende jaren ga ik op zoek naar de best mogelijk manieren om die te kunnen blijven bedienen. Daar kan elke reformatorische cliënt van op aan.”