Binnenland

Verlamde man: „Mijn looppak is verslavend”

NIJMEGEN (ANP). „Dat ik met mijn looppak aan weer kan lopen, is verslavend. Het is heel zwaar om te leren bewegen met zo’n pak, maar nu ik het onder de knie heb, ga ik met grote stappen vooruit. Ik wil mijn looppak niet meer missen.” Dat zegt Nijmegenaar Ruben de Sain (32), die als eerste in Nederland thuis oefent met een zogenoemd exoskelet. Een exoskelet is een Amerikaans-Israëlische vinding waarmee dwarslaesiepatiënten weer op de been kunnen komen.

16 December 2015 12:19Gewijzigd op 16 November 2020 00:05

De Sain is woensdag op internet een crowdfundingsactie begonnen om 85.000 euro bij elkaar te krijgen. Met dat geld kan hij een eigen looppak kopen. De Nijmegenaar oefent nu met een pak van revalidatieziekenhuis Sint Maartenskliniek. Maar dat moet hij over twee weken teruggeven. „Ik wil mijn bewegingsvrijheid niet meer kwijt. Ik ben lichamelijk en psychisch nu al enorm opgeknapt, terwijl ik nog ruim tweehonderd uur moet oefenen voor ik alle mogelijkheden helemaal beheers.”

Het exoskelet is ontworpen om gewonde militairen te helpen. Sinds twee jaar is het pak ook beschikbaar voor burgers. In Amerika is al een handjevol gehandicapten met een eigen pak. Die zijn volgens De Sain weer grotendeels zelfstandig. „Ik kan er nu een uurtje mee lopen. Maar straks kan ik weer boodschappen doen of naar de kroeg gaan. Met mijn pak aan kan ik naar een gewoon toilet en dat is in mijn rolstoel onmogelijk.”

De Sain liep tien jaar geleden een lage dwarslaesie op door een motorongeluk. Hij kan zich goed redden met zijn rolstoel en heeft een gewone baan. „Met het pak aan kan ik weer op ooghoogte met mensen praten. Dat is bijzonder, het geeft zoveel zelfvertrouwen. Om nog maar te zwijgen van de rugpijn en de doorligplekken die verdwenen zijn.”

Het pak van de Nijmegenaar is de zesde versie van het oorspronkelijke ontwerp. „De fabrikant verbetert het steeds. Op termijn zal het skelet bijna onzichtbaar te dragen zijn.” De Sain tekent er wel bij aan dat kandidaten voor een exoskelet vrij fit en sterk moeten zijn. „Je hebt alle niet-verlamde spieren nodig, het is heel moeilijk om in balans te blijven.”

Omdat het looppak in Nederland nog niet eerder is gebruikt, vergoedt de zorgverzekeraar de aanschaf niet. De Sain hoopt dat hij privé een exoskelet kan kopen. „Mijn zorgkosten zullen erdoor dalen, omdat ik veel gezonder word. Dat is hopelijk een reden om de pakken op te nemen in de zorgverzekering. Want ik gun dit iedereen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer