Robot helpt bij catheterisatie in Maastricht UMC+
MAASTRICHT. Artsen in het Maastricht UMC+ maken sinds kort gebruik van een robot tijdens hartcatheterisaties bij patiënten met boezemfibrilleren.
Dat meldde het ziekenhuis vrijdagmiddag. De inzet van de Sensei-robot biedt diverse voordelen, zegt cardioloog dr. Laurent Pison. De robot maakt het gemakkelijker om mensen met boezemfibrilleren te behandelen door middel van ablatie. Daarbij worden elektrische storingshaarden in het hart uitgeschakeld door ze weg te branden. De tijd om de ingreep uit te voeren, is bijna gehalveerd.
Ook staat de cardioloog niet meer bloot aan straling van beeldvormde apparatuur. „Staand werken in een loden schort dichtbij de patiënt is voorbij. We navigeren de catheter met een joystick vanuit een stralingsvrije regiekamer”, vertelt Pison.
De robot heeft sensoren om bijvoorbeeld druk te meten, zodat de cardioloog toch gevoel houdt en tijdig kan corrigeren. „We kunnen nu ook complexere ablaties uitvoeren omdat we op plekken in het hart kunnen komen die voorheen moeilijk bereikbaar waren.”
Het Maastrichtse artsenteam heeft veel ervaring met de behandeling van patiënten met hardnekkig boezemfibrilleren waarbij eerdere behandelingen onvoldoende resultaat hebben opgeleverd.