Binnenland

„Veluwe kan toeristische nummer 1-positie terugwinnen”

NUNSPEET. De Noordzeekust is al jaren vakantiebestemming nummer één in Nederland. De Veluwe kan die positie terugwinnen als de diversiteit van het gebied en de toeristische mogelijkheden meer onder de aandacht worden gebracht.

Jan Kas
10 December 2015 11:42Gewijzigd op 15 November 2020 23:57
De Veluwe is al lang niet meer nummer 1 als Nederlandse vakantiebestemming. beeld ANP
De Veluwe is al lang niet meer nummer 1 als Nederlandse vakantiebestemming. beeld ANP

Dat was een van de voornaamste conclusies van het ”Gelders debat De Veluwe (weer) op 1”, dat woensdag in Nunspeet werd gehouden.

„Op de Veluwe is al heel veel te doen, er hoeft niet nog meer bij. We moeten die boodschap wat er allemaal gedaan kan worden met z’n allen wel beter overbrengen”, vatte een exploitant van een klimbos samen. „Het idee is dat je de Veluwe in één dag kunt doen; er is echter veel meer te beleven”, aldus een heemraad van Waterschap Vallei en Veluwe.

Zo is er recreatief en sportief genoeg te beleven in de bossen en op het water van de Randmeren en het Apeldoorns Kanaal. Historisch en cultureel kan de toerist terecht in de oude (Hanze)steden, culinair in de restaurants met eigen streekproducten en soms zelfs een Michelinster. Voor commissaris van de Koning Cornielje is het eenvoudig: „Op de Veluwe kun je het hele jaar door genieten, aan de Noordzeekust alleen als het 20 graden is.”

Frustrerend

Om de Veluwe (weer) op nummer 1 te krijgen, is er niet alleen op het vlak van Veluwepromotie werk aan de winkel. „Goede ondernemers moeten kansen krijgen om hun vakantieparken te ontwikkelen. Met slechte parken moet het afgelopen zijn, die bederven de markt”, stelde burgemeester Van Hemmen van Nunspeet resoluut.

Die ruimte zien ondernemers nog niet. „De regels zijn zo stringent, voor elke aanpassing is weer een wijziging van het bestemmingsplan nodig”, klaagde een campingeigenares. Een exploitant van een outdoorcentrum in Nunspeet: „Ik ben al zes jaar bezig voor een klimbos.”

De Nunspeetse wethouder Van den Berg: „Het is voor de gemeente ook frustrerend, wij willen meedenken met de ondernemer, maar met z’n allen botsen we tegen die regels aan.” Regels moeten niet knellen, erkende commissaris Cornielje, maar: „Elke regel beschermt wel een bepaald belang, dat minder wordt beschermd als je die laat vallen.”

Het debat in Nunspeet werd gehouden met het oog op de zogenoemde gebiedsopgave voor de Veluwe, waarover Provinciale Staten begin volgend jaar een besluit nemen. Dat is het beleidskader waaraan projecten en initiatieven voor natuur, landschap, cultuurhistorie en economie op de Veluwe de komende jaren getoetst gaan worden.

Vitaal

Leefbaarheid is een belangrijk thema. „Onze Veluwse dorpen moeten niet zo worden als 30 procent van de dorpen in Oost-Groningen en Drenthe, dat is voor niemand goed”, betoogde Van Egteren van de Dorpsraad Uddels Belang. Een dorp als Hoenderloo blijft mede vitaal door de bloeiende recreatiesector, zo werd opgemerkt. „We hebben faciliteiten dankzij de toeristen.”

Goede mobiele bereikbaarheid is dringend gewenst op de Veluwe. Toeristen laten het afweten als er geen wifi of 4G is, maar ook Veluwenaren zelf, zeker ondernemers, ondervinden er hinder van. Van Egteren: „Breedband is een drama. Thuiswerken is lastig, zeker na halfvier als de schooljeugd thuiskomt en massaal wifi op gaat.”

„De Veluwe is er primair voor de bewoners”, concludeerde SGP-Statenlid Mulder. „We moeten de dorpen leefbaar houden. En de natuur, waarvan iedereen geniet, heeft ook onderhoud nodig.” In dat verband sprak het Mulder aan dat er op de Noordwest-Veluwe plannen zijn om de sociale werkvoorziening bij de zorg voor de natuur te betrekken. Mulder: „Zo kan het sociale met het economische worden verbonden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer