Binnenland

Plensbui verwoest laminaat in laagste punt Lisse

LISSE. Twintig huizen op het laagste punt van Lisse hebben bij een enorme plensbui wateroverlast. In hoeverre is de gemeente ervoor verantwoordelijk dat dit leed wordt voorkomen?

3 December 2015 18:50Gewijzigd op 15 November 2020 23:49
Ben Ligtenberg woont in het laagste punt van Lisse. Bij een extreme hoosbui krijgt hij natte voeten. Vanavond presenteert de gemeente enkele oplossingen, waaronder het slopen van de woningen. beeld RD
Ben Ligtenberg woont in het laagste punt van Lisse. Bij een extreme hoosbui krijgt hij natte voeten. Vanavond presenteert de gemeente enkele oplossingen, waaronder het slopen van de woningen. beeld RD

De regen valt gestaag deze maandag. Een enkele voetganger en fietser kruist de Van der Veldstraat op weg naar de markt bij winkelcentrum Blokhuis. „Deze nattigheid is het probleem niet”, zegt Ben Ligtenberg (37), bewoner van nummer 47. „Dat komt pas bij enorme hoosbuien. Dan stroomt het water bij de buren aan de overkant naar binnen. Wij hebben bij plensbuien vooral last van opkomend grondwater.”

Ligtenberg woont acht jaar in een rijtjeswoning in de Van der Veldstraat. „In de zomer van 2014 ging het voor het eerst goed mis. Ik kwam thuis uit mijn werk en zag mensen met laarzen door de straat banjeren. Mijn voorkamer was droog, maar de achterkamer drijfnat.”

Een gespecialiseerd bedrijf brak nog dezelfde avond met toestemming van de verzekeraars de vloeren uit de getroffen huizen. „Ik had het geluk dat ik juist bezig was met een verbouwing. Dus de financiële schade viel uiteindelijk mee. Maar als je net een jaar een nieuwe vloer in het huis hebt liggen, krijg je natuurlijk nooit de nieuwprijs meer vergoed.”

Piekmomenten

De Lissenaar verwacht een passende oplossing van de gemeente. „Blijkbaar kan de riolering het regenwater op piekmomenten niet aan. Stel dat je ergens een gebouw platgooit en je maakt er een grote vijver van, dan kan het water daarheen.”

Verantwoordelijk wethouder E. J. Nieuwenhuis (SGP/CU) stelt dat de gemeente al jaren aan een oplossing werkt. „Het probleem is sinds jaar en dag bekend. Onlangs zag ik een foto uit 1960 waarop dit stuk van de Van der Veldstraat ook al blank stond. Maar de acceptatie van de overlast is in de loop der jaren minder geworden.”

In 2007 trof Lisse voor meer dan 6 ton euro verbeteringsmaatregelen aan de riolering. Daarna was er een plan voor het graven van een opvangbak voor 60.000 liter water onder de parkeerplaats van winkelcentrum Blokhuis.

Nadat het in de zomer van 2014 goed misging, duwde Nieuwenhuis „op de pauzeknop.” Zelfs zo’n grote opvangbak is bij een plensbui onvoldoende. Arcadis ging op zoek naar een meer duurzame oplossing.

Voordat het adviesbureau met een oplossing kwam, ging het in juni dit jaar opnieuw mis. „Superzuur” noemt Nieuwenhuis dat. „Ik snap dat bewoners zich afvragen of hun probleem nog wel de aandacht heeft. Maar Arcadis had een paar maanden nodig voor het definitieve rapport.”

Dat rapport is nu klaar en wordt vanavond aan de bewoners gepresenteerd. Nieuwenhuis: „De eenvoudigste optie is een opvangbak van 220 kuub maken voor 850.000 euro. Deel je dat door 20, dan kom je op 40.000 euro per woning. Maar ook die is bij een echte grote stortbui –die theoretisch gezien één keer per vijf jaar voorkomt– onvoldoende.

Natuurlijk kunnen we een bak maken van 3,3 miljoen euro, maar dat betekent een investering van 165.000 euro per woning, terwijl de woningen op Funda voor zo’n 170.000 euro worden verkocht. Dat is niet echt in verhouding meer.”

De meest duurzame en rigoureuze oplossing is het afbreken van de twintig huizen en op die plek een wateropvang met groen realiseren. Nieuwenhuis: „Dat zal niet eenvoudig zijn omdat dan alle huizen moeten worden opgekocht. Er hoeft maar één bewoner te zijn die dat niet wil en het gaat niet door.”

Omdat de door Arcadis voorgestelde maatregelen zo ingrijpend en zo duur zijn, gaat Nieuwenhuis de opties voorleggen aan de raad. „Laat die maar een keuze maken. En als die er niet uitkomt, maakt het college een keus.”

Inspanningsverplichting

De wethouder vraagt zich af hoe ver de verantwoordelijkheid van de gemeente reikt. „Als gemeentebestuur hebben we de inspanningsverplichting om in alle redelijkheid te doen wat mogelijk is om die wateroverlast te voorkomen. Maar aan de andere kant: de overlast is al tientallen jaren bekend. De bewoners wisten dus dat ze het konden verwachten toen ze hun huis kochten. Hoe redelijk is het dan dat we tonnen gemeenschapsgeld spenderen aan een oplossing voor twintig huizen?

Andere Lissenaren kozen voor een wat duurder en nieuwer huis op een andere plek, om droge voeten te houden. Zij zouden nu moeten meebetalen aan een dure oplossing voor dorpsgenoten die zelf hebben gekozen voor een goedkoper huis op het laagste punt van Lisse. Wij zijn er vooral voor het algemeen belang en minder voor het individueel belang.”

Duidelijkheid

Ligtenberg wacht wel even met de verbouwing van zijn bovenverdieping. „Stel je voor dat het slopen wordt, dan ga ik nu niet verder met verbouwen. Eerst maar eens zien wat de gemeente besluit.”

Nieuwenhuis zegt dat hij er alles aan gaat doen om de bewoners van de Van der Veldstraat snel duidelijkheid te verschaffen. „We kunnen die mensen niet te lang in onzekerheid laten.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer