Meer schietpartijen dan kalenderdagen in VS
SAN BERNARDINO. Een personeelsfeest in het Amerikaanse San Bernardino (Californië) is woensdag uitgelopen op een bloedbad toen een vrouw en een man het vuur openden op de gasten. Veertien mensen overleden, achttien anderen raakten gewond. Het was de 355e massale schietpartij dit jaar in het land.
Vorige week schoot een man drie mensen dood en verwondde hij negen anderen in een abortuskliniek in Colorado Springs. Na deze schietpartij riep president Obama Amerika op om dit type geweld nooit normaal te vinden.
Maar, scheef de Amerikaanse krant The Washington Post donderdagmorgen, cijfers laten zien dat dergelijke incidenten in Amerika wél normaal zijn. „Er zijn dit jaar tot nu toe meer massaschietpartijen dan kalenderdagen.” De krant spreekt van een massaschietpartij als er minstens vier mensen (inclusief de dader) worden gedood of verwond door geweervuur.
De schietpartij van woensdag is volgens The New York Times, een andere Amerikaanse krant, de meest bloedige van het jaar tot nu toe. Inclusief de veertien mensen die woensdag om het leven kwamen, komt het aantal dodelijke slachtoffers van massaschietpartijen dit jaar op 462. Het aantal gewonden liep op tot 1314.
Vorig jaar vonden in Amerika 336 massaschietpartijen plaats, aldus de website shootingtracker.com. Met het incident in San Bernardino komt het aantal massaschietpartijen dit jaar in de VS op 355 en daarmee in de buurt van 2013, toen zich 363 massaschietpartijen voordeden.
De schietpartij vond plaats in Inland Regional Center, een groot zorgcentrum van de gemeente San Bernardino waar 550 personeelsleden mensen werken. Op het moment van de schietpartij was er een bedrijfsfeest aan de gang vanwege de naderende feestdagen. Volgens de politie hebben de twee verdachten, een man en een vrouw die mogelijk met elkaar verloofd of getrouwd waren, de aanval voorbereid. De man, een in de VS geboren Amerikaanse staatsburger, was werkzaam bij de lokale overheid.
Gevechtskleding
De daders droegen „gevechtskleding” en hadden aanvalswapens bij zich, zegt politiechef Jarrod Burguan. Na de schietpartij maakte de politie drie explosieven bij het centrum onschadelijk. Volgens de zegsman leken de explosieven op „pijpbommen.”
De autoriteiten doen onderzoek naar het motief voor de daad. „We weten nog niet of het om een terroristische daad gaat, maar dat sluiten we niet uit”, aldus de FBI.
De daders vluchtten na de schietpartij in een zwarte SUV. Die werd later door een speciaal arrestatieteam (Swat-team) omsingeld en tijdens een confrontatie tussen de politie en de schutters zwaar beschoten. De man en de vrouw werden daarbij gedood.
De meeste schietpartijen in de Verenigde Staten komen voor op scholen en universiteiten. De schietpartij met de meeste dodelijke slachtoffers in de geschiedenis van het land had plaats in 2007. Toen schoot een student aan de Virginia Tech-universiteit op de campus 47 mensen neer. Van hen overleden er 32.
Twee maanden geleden schoot een man in de staat Oregon tien mensen dood op het Umpqua Community College. Toen waren specifiek christenen het doelwit. Naar aanleiding van die schietpartij zei president Obama: „De Verenigde Staten zijn het enige land ter wereld waar om de zoveel maanden dergelijke schietpartijen plaatsvinden.” Hij pleitte voor strengere wapenwetgeving. Ook nu herhaalde Obama zijn pleidooi. Hij noemt het niet normaal dat iedereen zomaar een winkel kan binnenstappen om een wapen te kopen.