Binnenland

Zeeuwse filmmakers leggen emoties rond ontpoldering Hedwigepolder vast

EMMADORP. Drie Zeeuwse film-makers leggen het laatste jaar van de Hertogin Hedwigepolder vast in een videoplatform op internet. Standplaats-Hedwige biedt een podium aan voor- en tegenstanders van het onder water zetten van het 300 hectare grote gebied op de grens van Nederland en België.

Jan Dirk van Scheyen
30 November 2015 15:16Gewijzigd op 15 November 2020 23:44

Marjan van den Bos, Bo van Scheyen en Joop Menting, samen U-Turn Productions, besloten afgelopen voorjaar om op internet een onlinemonument op te richten voor de „ten dode opgeschreven” Hedwigepolder in Oost-Zeeuws-Vlaanderen.

Als het aan het kabinet ligt, gaat de polder in 2019 onherroepelijk onder water. De voorbereidingswerkzaamheden moeten mei volgend jaar van start gaan.

Teloorgang

In de aanloop naar dat moment en ook daarna volgen de drie filmers met camera en microfoon op locatie zo veel mogelijk mensen die met de polder te maken hebben. Er staan al videoportretten op Standplaats-Hedwige van onder anderen de poldereigenaar, Géry De Cloedt, polderbeheerder Karel Vergauwen en schrijver Chris de Stoop. De laatste belicht de teloorgang van het agrarisch cultureel erfgoed.

Standplaats-Hedwige ging op 
12 november live op internet. „Tegelijkertijd werd toen onze Face­bookpagina gelanceerd, waarop we elke nieuwe activiteit op ons platform aankondigen”, vertelt Marjan van den Bos.

De initiatiefnemers vinden het jammer dat in de ontpolderingsdiscussie de schoonheid van de Hedwige onderbelicht bleef. „Want deze polder, met 2 meter boven NAP de hoogstgelegen polder van Zeeland, is schoon (mooi, JDvS.), zoals volgens de overlevering ook hertogin Hedwige dat was. De aarde is er zeer vruchtbaar en de boeren hebben hun akkers zo aangelegd dat de vele bosschages in de polder volledig intact bleven. Die bosschages, typerend voor de Hedwige, zijn generaties geleden aangelegd als verblijfsplekken voor klein wild als hazen, patrijzen en fazanten. Het is daarnaast een prachtig en uniek natuurgebied met een rijke geschiedenis.”

Sitebezoekers worden aan de hand van de verhalen deelgenoot van de emoties die de ontpoldering losmaakt. Op de site, met als ondertitel ”Help, de hertogin verdrinkt!”, worden bijna wekelijks filmpjes geplaatst. Bezoekers kunnen ook hun eigen verhaal over de ontpoldering kwijt.

Van den Bos: „Het land zal 
2 meter worden afgegraven, maar door het getij zal in de loop der tijd ook weer zand en slik worden afgezet. Die aanslibbing gaat altijd door, je krijgt daardoor op den duur gewoon weer nieuw land waar opnieuw een dijk omheen zou kunnen worden gelegd. Eigenaar De Cloedt vreest dat de polder straks wordt gebruikt als dumpplek voor vervuild baggerslib uit de Westerschelde.”

Alles kapot

De drie filmers gaan ook alter­natieven belichten voor manieren waarop de polder onder water had kunnen worden gezet. „Er is nu gekozen voor een ouderwetse aanpak waarbij je eerst alles platgooit en alles van waarde kapotmaakt, terwijl je er ook voor kunt kiezen om waardevolle elementen in de polder te behouden en vanuit die situatie verder te gaan. Zo wordt het bijzondere, eigen karakter van de Hedwige zo min mogelijk geweld aangedaan.”

Het project mag emoties oproepen, vinden de filmmakers. „We zijn dit project gestart om mensen bewust te maken van de schoonheid van de Hertogin Hedwigepolder, maar ook om afscheid te nemen. We halen de goede, emotionele verhalen uit zijn bestaan naar boven, zodat het een bijzonder afscheid wordt.”

>>standplaats-hedwige.info

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer