Geen steun voor leefbaren in hoofddoekjesdebat
Leefbaar Rotterdam heeft donderdag van geen enkele fractie in de gemeenteraad steun gekregen voor het voorstel een gedragsregel in te stellen die de neutrale uitstraling van de overheid en het openbaar onderwijs moet bevorderen.
Onderdeel van die gedragsregel is een verbod op het dragen van hoofddoekjes en andere religieuze symbolen door ambtenaren.
Hoewel LR-fractieleider R. Sörensen betoogde dat het hem niet om hoofddoekjes ging, vormde dat wel de kern van het debat. De leefbaren keren zich tegen wat ze noemen „de islamisering van de Nederlandse cultuur.”
„De islam is een struikelblok voor economische en culturele integratie”, aldus Sörensen. In zijn ogen is Nederland een seculiere staat waarin kerk en staat verregaand gescheiden zijn en waarin religie tot het privé-domein behoort. „Daarom dienen ambtenaren tijdens de uitoefening van hun werk zich niet te tooien met politieke en/of religieuze symbolen”, aldus Sörensen.
De LR-voorman beriep zich op een recente enquête van Maurice de Hond die uitwees dat een meerderheid van de bevolking (63 procent) voor het verbod op het dragen van hoofddoekjes door ambtenaren is. Onderwijzend personeel van openbare scholen dient volgens 72 procent van de ondervraagden geen hoofddoek te dragen en 80 procent vindt dat het verbod ook moet gelden voor functionarissen in de rechterlijke macht. De zich van LR afgesplitste M. Smit wilde dat het dragen van alle cultuurvreemde religieuze uitingen of symbolen zou worden verboden.
Sörensen zag graag dat de gemeente Rotterdam periodiek zou onderzoeken of er bij draagsters van de hoofddoek sprake is van vrijwilligheid of dwang. Bij klachten zou direct moeten worden ingegrepen. CDA-fractievoorzitter L. Geluk zag in dat voorstel een motie van afkeuring in de richting van het college. Volgens personeelswethouder N. Janssens is er op het personeelsbeleid van de gemeente Rotterdam niets aan te merken en behoeft het geen enkele beleidswijziging.
Volgens D66-fractievoorzitter M. van Ravesteyn en SP’er Th. Cornelissen is Leefbaar Rotterdam gewoon bang voor de islam en wordt het hoofddoekje gebruikt als doekje voor het bloeden. Het CDA kiest de nuance en bepleit de nodige ruimte voor ambtenaren om uiting te geven aan hun geloof, ook als dat gebeurt door het dragen van een hoofddoek, uitgezonderd bij functies die het goed ambtelijk functioneren in de weg staan.
De suggestie de islamisering van de samenleving te koppelen aan de recente terroristische aanslagen in Spanje veroorzaakte de nodige kritiek aan het adres van VVD-fractievoorzitter G. van Gent. Hij wil het dragen van een hoofddoek niet verbieden maar tolereren. „De strijd om de emancipatie van een belangrijk deel van onze bevolking is nog maar net begonnen”, aldus Van Gent.
Dat was koren op de molen van enkele vrouwelijke raadsleden die in een motie vroegen het emancipatieproces van groepen vrouwen, waaronder islamitische, te ondersteunen. De van de PvdA afgescheiden A. dos Santos zei meer moeite te hebben met erotische kleding en blote buiken dan met hoofddoekjes.
Voor de ChristenUnie/SGP bestaat er geen neutrale overheid en neutrale kleding. „Geloof en maatschappelijk leven zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden”, aldus A. Vlaardingerbroek. Leefbaar Rotterdam kreeg geen voet aan de grond bij de andere gemeenteraadsfracties.