Binnenland

Taxivergoeding schept verwarring

Chronisch zieken en gehandicapten weten niet meer waar ze aan toe zijn. Vorig jaar besloot de Tweede Kamer dat hun taxivergoeding voor ritjes naar dokter of ziekenhuis aan banden zou worden gelegd. Dat zou op 1 april dit jaar gebeuren. Tot nu toe weet echter niemand hoe de nieuwe regeling er uit gaat zien.

ANP
19 March 2004 08:50Gewijzigd op 14 November 2020 01:03

Iedereen wacht op het ministerie van Volksgezondheid. Elke maand uitstel kost het ministerie miljoenen euro’s.

De belangenorganisatie voor chronisch zieken en gehandicapten CG-Raad krijgt veel vragen van mensen die nu niet weten waar ze aan toe zijn, aldus een woordvoerster donderdag. Er zijn mensen die een brief van hun zorgverzekeraar hebben gekregen waarin ze worden gewaarschuwd voor de nieuwe maatregel. Ook de zorgverzekeraars weten evenwel nog niet wat er gaat gebeuren, liet Zorgverzekeraars Nederland weten.

Aanvankelijk wilde het kabinet dat vanaf 1 april alleen nierdialyse- en kankerpatiënten, rolstoelgebruikers en blinden of slechtzienden nog maar voor een vervoersvergoeding voor medische behandeling in aanmerking zouden komen. Afgelopen najaar dwong de Tweede Kamer minister Hoogervorst (Volksgezondheid) een soort vangnetregeling te bedenken voor chronisch zieken die in de knel dreigen te komen. Tot nu toe is van die regeling echter niets vernomen. Van de formele aankondiging van de afschaffing van de oude vergoeding ook niet.

De PvdA heeft Hoogervorst inmiddels om opheldering gevraagd. De partij vreest dat er schrijnende situaties ontstaan als de vangnetregeling op 1 april nog niet klaar is en de oude regeling verdwijnt. Die kans is echter zeer klein. De minister moet de nieuwe vergoeding nog in de Staatscourant publiceren. Een maand daarna kan die pas van kracht worden.

Hoogervorst zou dus op zijn vroegst 1 mei halen. De zorgverzekeraars hebben de minister echter gevraagd om een paar maanden tijd om zich op de nieuwe regeling voor te bereiden. Pas daarna kunnen ze hem invoeren. Tot die tijd blijft de oude ziekenfondsregeling van kracht en kunnen alle zieken nog een vergoeding aanvragen. Afgaand op de bedragen die Hoogervorst voor de regeling had uitgetrokken, kost elke maand uitstel hem ongeveer 5 à 6 miljoen euro.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer