Vijf vragen over de open brief en de klimaatwet
APELDOORN. In de aanloop naar de klimaattop in Parijs volgende week buitelt het ene initiatief over het andere. De inkt van de open brief van 64 wetenschappers was nog niet droog of de fractieleiders Samson (PvdA) en Klaver (GL) stelden maandagavond hun klimaatwet voor.
Welk probleem willen de wetenschappers, Samsom en Klaver oplossen?
Het gehalte CO2 in de atmosfeer neemt sinds de industriële revolutie toe, vooral door het verbranden van fossiele brandstoffen. De atmosfeer houdt daardoor steeds meer warmte vast. Klimaatwetenschappers zien dit als de voornaamste oorzaak van de temperatuurstijging en de klimaatverandering. Om dat proces te stoppen, moet het CO2-gehalte in de atmosfeer omlaag.
Wat levert het sluiten van de elf kolencentrales op, zoals de wetenschappers willen?
Daardoor daalt de CO2-uitstoot in Nederland met zo’n 15 miljoen ton per jaar, een afname van 10 procent.
Kan dat zomaar, alle kolencentrales sluiten?
De stroomvoorziening loopt in ieder geval geen gevaar. Na sluiting blijft er nog ruim 5,5 gigawatt over aan reservecapaciteit. Sluiting kost 800 miljoen per jaar. De bijstook van biomassa valt echter weg. Dat scheelt de staat jaarlijks 500 miljoen euro subsidie. Netto kost de sluiting van de centrales dus elk jaar 300 miljoen euro, gemiddeld 40 euro per huishouden.
Wat betekent de klimaatwet van Samsom en Klaver voor Nederland?
Zij willen vastleggen dat de CO2-uitstoot in Nederland in 2050 minstens 95 procent minder is dan in 1990. Ook moet het kabinet elk jaar wettelijke doelen vastleggen voor de CO2-uitstoot.
Wat gaat dat allemaal kosten?
De Britse Stanford University heeft berekend dat Nederland zijn energie 100 procent duurzaam kan opwekken. Volgens de universiteit levert dat op termijn 320.000 extra banen op. Om die omschakeling mogelijk te maken, zal de energiebelasting onvermijdelijk blijven stijgen.