Buitenland

Liveblog: „Wees waakzaam in hotels, restaurants en kerken Brussel”

In het Brussels Gewest is in de nacht van vrijdag op zaterdag het dreigingsniveau opgeschaald van drie naar vier. Dat is het hoogste niveau en betekent dat dreiging „ernstig en zeer nabij” is. De regering in Mali heeft na de aanslagen van vrijdag voor tien dagen de noodtoestand uitgeroepen. Volg in dit liveblog alle ontwikkelingen rond de golf van terreur die de wereld in haar greep houdt.

Redactie digitale media
21 November 2015 08:30Gewijzigd op 15 November 2020 23:32
Gesloten winkels in Brussel, zaterdag. beeld AFP
Gesloten winkels in Brussel, zaterdag. beeld AFP

20.00 uur: Liveblog gesloten – De redactie sluit het liveblog.

20.00 uur: Trouwpartij tussen militairen – Hoewel Brussel een belegerde stad is en veel activiteiten en bijeenkomsten zijn afgelast vanwege de terreurdreiging, ligt niet alles stil. Twee militairen gingen op de foto met een pasgetrouwd koppeltje. De Nederlandse journalist Joris Marseille was erbij en kon nog net een foto maken van het surrealistische moment.

19.45 uur: Normale leven nog niet teruggekeerd in Parijs – Een week na de aanslagen in Parijs is het normale leven nog niet teruggekeerd in de Franse hoofdstad. „Er zijn nog veel militairen op straat. Gisteren zat er wel wat volk op de terrasjes en in de cafés, maar veel minder dan voor de aanslag. Ook in de drukste winkelstraten is het erg rustig. Daarnaast is het samenscholingsverbod verlengd tot 30 november”, vertelt verslaggever Karel Lattrez van VTM Nieuws.

19.30 uur: Salah Abdeslam nerveus op terugreis – De voortvluchtige terrorist Salah Abdeslam liet zich na de aanslagen door twee vrienden ophalen in Parijs. Een van hen zegt nu, via zijn advocaat Carine Couquelet, dat Abdeslam tijdens de rit terug naar Brussel erg zenuwachtig overkwam. Hij heeft toen ook laten weten dat hij de mogelijkheid openhield zichzelf op te blazen, zegt de advocate aan VRT Nieuws. Hij droeg een wijde vest, met daaronder mogelijk een bommengordel, maar die heeft haar cliënt niet gezien.

19.00 uur: Speciaal telefoonummer veel gebeld – Het speciale telefoonnummer 1771 dat in verband met de terreurdreiging in België in het leven is geroepen, is vandaag al 2600 keer gebeld. Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken laten weten aan VTM Nieuws. Van de gesprekken gaat 40 procent over geannuleerde bijeenkomsten, 20 procent over adviezen aan de bevolking en 15 procent over het openbaar vervoer.

18.30 uur: „Sluit restaurants en cafés in Brussel” – De gemeente Brussel heeft de uitbaters van restaurants en cafés geadviseerd vanavond de deuren te sluiten. Dat is geen verplichting maar een aanbeveling, zei een woordvoerder van burgemeester Yvan Mayeur tegen de krant De Morgen. Navraag bij verschillende eetgelegenheden in het centrum leert dat de meeste restaurants geen gehoor geven aan de oproep. Veelal geven de uitbaters aan dat ze van plan zijn pas op de gebruikelijke tijd te sluiten, vaak in de vroege uren van zondag.

18.22 uur: Hotel in Luxemburg ontruimd – Een hotel in het centrum van de stad Luxemburg is zaterdagmiddag ontruimd. Volgens de krant Luxemburger Wort is een verdacht pakketje aangetroffen, dat door bomexperts wordt onderzocht.

17.41 uur: „Weinig gesproken tijdens vlucht Abdeslam” Tijdens de vlucht van aanslagpleger Salah Abdeslam uit Parijs werd in de auto weinig gesproken. Dat zei de advocaat van een van de mannen die Abdeslam na de aanslagen in Parijs op 13 november oppikten en naar België brachten, waar hij mogelijk nog steeds is. Attou, een van de mannen, heeft tegen zijn advocaat Carine Couquelet gezegd dat hij bang was. Abdeslam zou „extreem angstig” zijn geweest en „klaar om zichzelf op te blazen”. De mannen werden in Noord-Frankrijk aangehouden tijdens een routinecontrole, maar de politie had niet door dat Abdeslam te maken had met de aanslagen en liet ze doorrijden.

17.30 uur: „Abdeslam droeg bomgordel” – Een van de vermoedelijke daders van de aanslagen in Parijs, Salah Abdeslam, droeg tijdens de rit terug naar België mogelijk een bomgordel. Dat heeft de advocate van de bestuurder van de auto gezegd. Volgens de advocate van de 21-jarige Hazma Attou was Abdeslam nerveus tijdens de terugrit. Mogelijk was hij „bereid zichzelf op te blazen”. Hij droeg een „dikke jas, mogelijk een bomgordel”, liet advocate Carine Couqelet bij monde van haar cliënt weten.

17.11 uur: Rust keert weer in Londen – Het incident in Londen waarbij de politie twee straten afsloot, is voorbij. Dat meldt The Independent. Een gestolen BMW met Belgische kentekenplaten zorgde voor paniek. De drie inzittenden werden gearresteerd op verdenking van het stelen van een motor.

17.07 uur: Vier aanhoudingen in centrum Brussel – Speciale eenheden van de Belgische politie hebben vier mensen opgepakt op de Grote Zavel in het centrum van de stad. De vier zaten in een verdachte auto, zei een woordvoerder. Het is nog niet bekend welk verband de aanhoudingen hebben met de verhoogde terreurdreiging in en rond de stad.

16.45 uur: Incident in Londen – Twee belangrijke straten in het centrum van Londen zijn afgesloten tijdens een incident dat volgens de politie nog altijd gaande is. Zowel Blackfrairs Road als Westminster Bridge Road, in de buurt van treinstation Waterloo ten zuiden van de Theems, zijn afgesloten. Agenten waarschuwen mensen in winkels in de buurt om binnen te blijven en weg te blijven van de ramen. Boven het gebied vliegen helikopters. Het is onduidelijk wat de aard van het incident precies is.

15.55 uur: Ambassade VS in België: Niet naar kerk – De Amerikaanse ambassade in België heeft landgenoten in Brussel opgeroepen om niet de deur uit te gaan. „Als u toch naar buiten gaat, vermijd dan grote menigten”, waarschuwt de ambassade. De ambassade stelt dat waakzaamheid geboden is „in het openbaar vervoer, bij sportevenementen, in woonwijken, kantoren, hotels, clubs, restaurants, kerken, openbare gelegenheden, winkelcentra en toeristische bestemmingen”.

15.50 uur: „Jihadisten hebben niet het laatste woord” – De nieuwe fractievoorzitter van de ChristenUnie in de Tweede Kamer, Gert-Jan Segers, wil een „hoopvolle realist” zijn in de huidige „gebroken wereld”. Hij verwees in zijn speech op het congres van zijn partij in Nijkerk onder meer naar de terreuraanslagen in Parijs. Segers: „Als hoopvolle realist geloof ik dat de moorden in Parijs en het intense kwaad van jihadisten niet het laatste woord hebben. Ik geloof dat het kwaad uiteindelijk geen toekomst heeft. Juist als het er somber uitziet, als je alle reden tot pessimisme hebt, zie je vaak dat God iets moois doet. En dat doet Hij door mensen die zeggen: hier ben ik.”

15.30 uur: Poetin wil samen optrekken tegen terreur – De wereld moet samenwerken om terreur te bestrijden. Dat zei de Russische president Vladimir Poetin in reactie op de gijzelingsactie in een hotel in Mali, waarbij 19 mensen omkwamen. Onder hen waren ook zes Russen.

15.10 uur: Geen vechters De impact van uit de hand gelopen religieuze overtuigingen is enorm. Dat zagen we in Parijs”, schrijft S.D. Post in de opinierubriek Welbeschouwd. „Een christen moet geen vechter met woorden zijn (Titus 3:2), maar vriendelijk en zachtmoedig. Discussies horen niet thuis in de gemeente van Jezus Christus.”

14.44 uur: „Zes Russen gedood bij aanval Mali” – Bij de aanval op het Radisson Blu-hotel in de Malinese hoofdstad Bamako zijn zes Russen om het leven gekomen. Dat heeft het Russische ministerie van buitenlandse zaken meegedeeld.

14.40 uur: Dreiging laat sommige toeristen koud – Ondanks de regen en de verhoogde terreurdreiging in Brussel zoeken honderden toeristen en dagjesmensen toch gewoon de toeristische trekpleisters van de Belgische hoofdstad op. „Eigenlijk hebben we er niet eens aan gedacht”, zegt een Nederlandse vrouw over het verhoogde terreuralarm. „Wel zien we steeds overal leuke politiemannen en militairen met grote geweren”, zegt ze bij de Sint-Hubertusgalerijen, een overdekt winkelcomplex in het centrum. „Maar ja, je kan straks als je thuiskomt ook onder een auto komen.”

14.30 uur: Wie zitten er achter de aanslagen in Parijs? – Wat is er intussen bekend over degenen achter de terreuraanslagen in Parijs, die aan 130 mensen het leven hebben gekost? Klik hier voor een actueel overzicht.

13.55 uur: Eeuwigheidszondag – Morgen is het eeuwigheidszondag. Het kan niet anders of er is juist op deze ­zondag aandacht voor wat er verleden week gebeurde in Parijs, schrijft onze commentator. „Het laatste wat voorgangers moeten doen, is de gruwelijke scheuren in het menselijk bestaan dicht­smeren met platte waarheden. Waarheden die misschien de vragen wel smoren, maar de achterliggende angst en ontreddering niet wegnemen.”

13.35 uur: Samenvatting – Een concrete dreiging van aanslagen in Brussel met wapens en explosieven, zoals de aanslagen in Parijs. Dat was de aanleiding voor de autoriteiten om voor het hele Brussels Gewest het dreigingsniveau op te schroeven naar de hoogste fase. Lees hier een samenvatting van het nieuws uit België.

13.08 uur: Kalifaat in eindtijd – Islamitische Staat wil geen politieke macht, geen geld, maar simpelweg een wereldomvattend kalifaat in de eindtijd. Dat schrijft Jacob Hoekman. „Aanslagen moeten dat doel een beetje dichterbij brengen.”

12.55 uur: Meeste arrestanten St-Denis op vrije voeten – Zeven van de acht mensen die woensdag zijn opgepakt bij de antiterreuractie in Saint-Denis, zijn weer op vrije voeten. Eén man zit nog vast. Hij stelde de flat beschikbaar aan de terroristen die ruim een week geleden een bloedbad aanrichtten op verschillende plaatsen in Parijs. De vrijgelaten arrestanten zijn zijn vriendin en zes anderen. Zij waren op het moment van de politieactie in dat pand of in de buurt daarvan. Na de aanslagen verschansten verscheidene terroristen zich in het betreffende gebouw in Saint-Denis, een voorstad van Parijs. Woensdag ging de politie tot actie over en belegerde het pand. Naderhand werden in de woning drie doden gevonden, onder wie Abdelhamid Abaaoud, het vermoedelijke brein achter de aanslagen.

12.50 uur: Militairen naar supermarkten Molenbeek – De burgemeester van het Brusselse Molenbeek stuurt militairen naar de supermarkten in haar gemeente. Volgens de Franstalige openbare omroep RTBF zijn er soldaten gestuurd naar de meerder supermarkten. De burgemeester van Brussel adviseert winkeleigenaren hun zaak te sluiten.

12.40 uur: Steeds meer winkels sluiten deuren – In de drukste winkelstraat van Brussel sluiten de winkels een voor een de deuren. Dat meldt RTBF.

12.30 uur: Brusselse musea dicht – Vanwege de verhoogde terreurdreiging in Brussel blijven veel musea dit weekend gesloten. Dat meldt de Museumraad van de Belgische hoofdstad. Onder meer de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten en voor Kunst en Geschiedenis blijven zaterdag en zondag dicht. Ook het Muziekinstrumentenmuseum, het Museum voor Natuurwetenschappen en de Koninklijke Bibliotheek van België houden de deuren gesloten. Ook Train World, het Atomium, de grote Kinepolis-bioscoop, het Museum van Elsene en het Kindermuseum gaan zaterdag niet open. De raad zegt ervan overtuigd te zijn „dat de bezoekers begrip hebben voor deze preventieve maatregel”.

12.20 uur: Reisadvies België: vermijd drukke plekken – Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag heeft het reisadvies naar België aangepast. De veiligheidsdreiging in het gewest Brussel is op het hoogste niveau. Het ministerie roept mensen daarom op plaatsen te vermijden waar veel mensen komen en altijd instructies van de autoriteiten op te volgen.

12.15 uur: Persconferentie Belgische premier Michel – Via de site van De Redactie is de persconferentie die de premier van België eerder op dag gaf, integraal terug te beluisteren.

12.10 uur: Wapens gevonden bij terreurverdachte Brussel – In de woning in Brussel van de man die vrijdag als verdachte werd aangemerkt in het onderzoek naar de aanslagen in Parijs zijn wapens aangetroffen. Bij de huiszoeking werden geen explosieven of bomgordels gevonden, laat het Federaal Parket van België zaterdag weten. De verdachte is een van de mensen die donderdag bij een reeks huiszoekingen werd opgepakt. Hij wordt verdacht van deelname aan activiteiten van een terroristische groep en deelname aan terroristische aanslagen. Om wie het gaat is nog niet bekendgemaakt. Het parket wil geen verdere details kwijt.

12.05 uur: Mali zoekt handlangers gijzelnemers – De regering van Mali speurt naar mogelijke handlangers van de twee moslimterroristen, die vrijdag een aanslag pleegden op het Radissonhotel in de hoofdstad Bamako. Volgens een regeringswoordvoerder is het aannemelijk dat de twee daders niet alleen hebben gehandeld. De aanval en daaropvolgende gijzelingsactie kostten zeker 21 mensen het leven, onder wie de twee terroristen zelf. Onder de doden zijn drie Chinezen, twee Belgen en een Amerikaan. De aanval werd opgeëist door een aan al-Qaeda gelinkte groep.

11.55 uur: „Verband tussen verhoogde terreurdreiging en huiszoeking Molenbeek” – De vondst van een grote hoeveelheid wapens en explosieven tijdens een huiszoeking in de Brusselse wijk Molenbeek is de reden voor het verhogen van het dreigingsniveau in het Brussels Gewest. Dat schrijven althans enkele Franstalige nieuwssites in België. De ordediensten zouden gisteravond rond 23.00 uur zijn binnengevallen in een pand op de hoek van Vierwindenstraat en de Isidore Teirlinckstraat. Niet bekend is of er verdachten zijn gearresteerd.

11.40 uur: Explosieven en chemische producten in Molenbeek buitgemaakt – Bij huiszoekingen in Molenbeek zijn vrijdagavond explosieven en chemische producten ontdekt. Dat meldt de krant La Dernière Heure op haar website.

11.35 uur: „Concrete dreiging aanslag met bommen” – De dreiging in Brussel betreft een concrete dreiging van aanslagen met wapens en explosieven, te vergelijken met de aanslagen in Parijs. Dat zei de Belgische premier Charles Michel zaterdag tijdens een persconferentie.

11.30 uur: „Doden radicale islamisten enige oplossing” – Frankrijk moet op zoek naar een gepast antwoord om een einde te maken aan de permanente dreiging. Dat zegt de Parijse trauma-arts Patrick Pelloux, die eerder dit jaar aan de dood ontsnapte na de aanslagen op Charlie Hebdo. „Deze aanhangers van het radicale islamisme, ik ben ervan overtuigd dat het nazi’s zijn. De enige mogelijkheid om ons daarvan te bevrijden, is hen aan te vallen en te doden. Je kunt deze mensen niet op andere gedachten brengen.”

11.15 uur: „Geen wijziging dreigingbeeld Nederland” – De situatie in België is geen reden om het dreigingsbeeld in Nederland aan te passen, zegt het ministerie van Veiligheid en Justitie. Dat meldt de NOS. In Nederland is het dreigingsniveau sinds december 2013 ‘substantieel’ en dat betekent dat een kans op een aanslag in Nederland reëel is. “De Nederlandse veiligheidsdiensten staan in nauw contact met andere Europese veiligheidsdiensten”, laat een woordvoerder weten.

11.00 uur: Maatregelen Belgische regering – Vanwege de terreurdreiging zijn er verschillende maatregelen genomen, zei de Belgische premier Charles Michel zaterdag tijdens een persconferentie. Hij reageerde op het verhogen van het dreigingsniveau in Brussel van 3 naar 4, het hoogste niveau. Waar de dreiging vandaan komt, wilde Michel niet zeggen. De regering heeft vier maatregelen genomen: het afgelasten van grote evenementen, het stilleggen van het metroverkeer, en meer politie en militairen op straat. Ten slotte is er een telefoonnnumer geopend waar Brusselaars informatie en advies kunnen krijgen. De maatregelen gelden volgens Michel vooralsnog tot zondagmiddag. Dan komt opnieuw de Belgische Veiligheidsraad bijeen, waarin behalve de premier ook de ministers van Binnenlandse Zaken, Justitie, Defensie en Buitenlandse Zaken zitting hebben.

10.45 uur: Potentiële doelwitten Brussel – De belangrijkste potentiële doelwitten van mogelijke aanslagen zijn winkelcentra, het openbaar vervoer en grote bijeenkomsten die veel mensen trekken. Dat heeft de Belgische premier Charles Michel verklaard tijdens een persconferentie.

10.30 uur: Vlaams parlement dicht om dreiging – In het Vlaams parlement in Brussel zijn alle activiteiten zaterdag afgelast. Dat heeft te maken met het verhogen van het dreigingsniveau in het Brussels Gewest, meldt het parlement op Twitter. Ook het bezoekerscentrum van het Europees Parlement, het Parlamentarium, blijft zaterdag dicht.

10.20 uur: ‘Locatiescout’ aanslagen Parijs opgepakt – In de Turkse badplaats Antalya is een Marokkaanse Belg gearresteerd. Ahmet Dahmani zou in opdracht van Islamitische Staat de locaties in Parijs hebben uitgezocht waar moslimextremisten vorige week een bloedbad aanrichtten. Dat heeft een Turkse regeringsfunctionaris zaterdag gezegd. De 26-jarige Dahmani werd opgepakt in een vijfsterrenhotel in Antalya, waar hij sinds 16 november verbleef. Op een snelweg bij de Turkse badplaats zijn nog twee mannen opgepakt, allebei Syriërs. Ze zouden zijn gestuurd door IS als beveiligers voor Dahmani.

10.15 uur: Vraag naar extra beveiligers – De vraag naar beveiligers is de afgelopen elf maanden sterk gestegen. Dat komt volgens koepelorganisatie Nederlandse Veiligheidsbranche door de extra opvang van vluchtelingen en de toegenomen terreurdreiging, schrijft De Telegraaf zaterdag. „De recente terreuraanslagen in Parijs, maar eerder ook al de aanslag op Charlie Hebdo, hebben ervoor gezorgd dat veiligheid zowel bij de overheid als binnen het bedrijfsleven hoog op de agenda staat”, zegt Raymond Puts, algemeen directeur van uitzendbureau Unique. „Sinds januari hebben wij het aantal vacatures in de beveiligingsbranche bijna zien verdubbelen.” Ook concurrent Randstad ziet een stijging van de vraag naar beveiligingspersoneel.

10.10 uur: „Abaaoud schoot mee op terrasklanten” – De gedode Belgische jihadist Abdelhamid Abaaoud is een van de schutters geweest die een kogelregen lieten neerdalen op verschillende terrassen in Parijs. Zijn DNA is gevonden op een kalasjnikov die werd gevonden in de auto die de daders hebben achtergelaten. Dat meldt de krant Le Parisien zaterdag. Franse media berichtten vrijdag dat Abaaoud op de avond van de aanslagen te zien is op beelden van bewakingscamera’s uit een metrostation in Montreuil, aan de oostrand van Parijs. Het metrostation is op 250 meter van de plaats waar de auto is gevonden. De 28-jarige Abaaoud werd woensdag gedood bij de belegering van een pand in de Parijse voorstad Saint-Denis, waar hij zich had verschanst.

10.00 uur: „Voortvluchtige Abdeslam mogelijk aanleiding hoogste dreigingsniveau” – De voortvluchtige terrorist Salah Abdeslam is mogelijk de aanleiding voor het hoogste terreurdreigingsniveau in Brussel, zegt NOS-correspondent Joris van Poppel. De uit Brussel afkomstige Abdeslam is gezien bij de aanslagen in Parijs en kreeg van twee vrienden een lift terug naar de Belgische hoofdstad. Sindsdien is hij niet meer waargenomen. Mogelijk bevindt hij zich nog in Brussel en heeft hij wapens of een bomvest bij zich. Volgens Van Poppel is iedereen „hypernerveus.”

09.45 uur: Christophe stond oog in oog met terroristen voor aanslag Bataclan – Had Christophe, die om veiligheidsredenen niet met zijn volledige naam in de krant wil, de aanslagen van vorige week vrijdag in theater Bataclan in Parijs kunnen voorkomen? Die vraag stelt Het Nieuwsblad uit België. De buurtbewoner stond kort voor het bloedblad in Bataclan oog in oog met de terroristen, die in hun zwarte Volkswagen Polo zaten. „Ze deden hun raam niet open toen ik op het raampje klopte. Ze keken me vies aan. Het leek wel alsof ze aan de drugs zaten.”

09.30 uur: „Toestand ernstig” – „De toestand is ernstig, maar onder controle. Alle diensten in staat van paraatheid en er wordt –letterlijk– dag en nacht gewerkt.” Dat zei minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon voor de start van de Veiligheidsraad.

09.15 uur: Veiligheidsraad België bijeen – Sinds 9 uur is de Veiligheidsraad in België bijeen. In die raad zitten premier Charles Michel, de vicepremiers, minister van Justitie Koen Geens en minister van Defensie Steven Vandeput. Zij worden ingelicht door mensen van de Staatsveiligheid, het Belgische Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse (OCAD) de federale politie en het federaal parket.

09.00 uur: Terreur waart rond over de wereld – Terrorisme houdt de wereld in zijn greep. Op de ene na de andere plaats worden aanslagen gepleegd. Ver weg in Mali. Maar ook dichterbij, zoals in Parijs. De balans van ruim een week. Terrorisme is er altijd geweest. Vliegtuigkapingen in de jaren 70, IRA-geweld in Noord-Ierland, zelfmoordaanslagen in Israël. En de lijst is nog veel verder uit te breiden. Maar het aantal aanslagen groeit en ze komen ook dichterbij. Het drama in Parijs, waar 130 doden vielen. De aanslag op een Joods museum in Brussel. Dat raakt ons, want Frankrijk en België liggen ‘om de hoek’. In Israël is terreur aan de orde van de dag. Alleen al donderdag werden vijf Israëliërs door terroristen vermoord. In buurland Libanon waren op 12 november ook 43 slacht­offers te betreuren. Geweld in Syrië en Irak haalt soms nog maar nauwelijks de krantenkoppen. In Syrië is men zo ongeveer gestopt met tellen: 250.000+ heet het nu. En dan al die andere brandhaarden. Neem Congo: miljoenen doden sinds 1998.

08.45 uur: Geen extra maatregelen Brussels Airport – Het vliegverkeer op Zaventem, de luchthaven van Brussel, verloopt zaterdag zoals gepland. Brussels Airport neemt voorlopig geen extra maatregelen. Zaventem ligt buiten het Brussels Gewest en daar blijft het dreigingsniveau op 3. Dat heeft minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon gezegd, meldt de Vlaamse omroep VRT. Brussels Airport vraagt wel aan alle passagiers om alert te blijven. In Brussel en omgeving is het dreigingsniveau om nog onbekende reden opgeschaald van 3 naar 4. In de stad zijn verschillende veiligheidsmaatregelen van kracht, waaronder sluiting van alle metrostations. Ook zijn concerten afgelast en wordt mogelijk de voetbalcompetitie in heel België stilgelegd.

08.30 uur: Minister: huis-aan-huiscontroles in Molenbeek – De Belgische minister Jan Jambon van Binnenlandse Zaken wil dat elk huis in Molenbeek wordt gecontroleerd. Dat is noodzakelijk om jihadisme en radicalisering in de Brusselse deelgemeente aan te pakken, zegt hij zaterdag in een interview met de krant Het Nieuwsblad. Molenbeek staat bekend als bolwerk van jihadisten. Jambon zegt dat van de 130 naar België teruggekeerde jihadstrijders er 85 in de deelgemeente wonen. Een aantal verdachten van de aanslagen in Parijs komt er ook vandaan. „Het is onaanvaardbaar dat we niet weten wie er op het grondgebied is. Nu zijn in sommige appartementen twee mensen ingeschreven, maar wonen er tien”, aldus Jambon. De minister wil daarom letterlijke huis-aan-huiscontroles.

08.20 uur: Rusland intensiveert bombardementen IS Syrië – Hoewel Rusland het aantal luchtaanvallen in Syrië de afgelopen dagen flink heeft opgeschroefd, is dat aantal nog niet genoeg om terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) te verslaan. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin vrijdag gezegd, schrijft de BBC. Rusland begon eind september met de luchtaanvallen. Inmiddels voeren 69 vliegtuigen bombardementen uit op IS. Vooral de provincie Deir ez-Zor is volgens Moskou afgelopen tijd zwaar onder vuur genomen. Zeker zeshonderd IS-militanten zouden in dat gebied zijn omgekomen bij één bombardement. Deir ez-Zor is een strategisch belangrijke plek voor IS. In het gebied is veel olie te vinden en het ligt tussen Raqqa, het Syrische IS-bolwerk, en gebied in Irak dat ook in handen is van IS. Vijftien olieraffinaderijen en -opslagplaatsen en 525 vrachtwagens met olie zouden zijn vernietigd door de luchtaanvallen. Rusland voert sinds deze week meer aanvallen uit op IS, omdat duidelijk werd dat het Russische vliegtuigongeluk in Egypte is veroorzaakt door een terroristische aanslag.

08.15 uur: Metrostations in Brussel blijven dicht – In Brussel blijven op politiebevel alle metrostations zaterdag dicht. Dat meldde het Belgische vervoersbedrijf MIVB zaterdagochtend vroeg op Twitter. De mededeling volgt op een advies van het Belgische Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse (OCAD) om dit weekend het metroverkeer op het hele Brusselse netwerk stil te leggen. In het Brussels Gewest is in de nacht van vrijdag op zaterdag het dreigingsniveau opgeschaald van drie naar vier. Dat is het hoogste niveau en betekent dat dreiging „ernstig en zeer nabij” is. In de rest van België blijft het dreigingsniveau op drie staan, omdat dreiging „mogelijk en waarschijnlijk” is. Het OCAD raadt mensen in het Brusselse Gewest aan veiligheidsmaatregelen te nemen. Ze hoeven niet binnen te blijven, maar moeten plekken waar veel mensen samenkomen zoals concerten, stations, luchthavens en drukke winkelstraten vermijden. Ook moet de bevolking veiligheidscontroles respecteren en geen geruchten verspreiden, maar alleen informatie van overheden en de politie. Daarnaast adviseert het crisiscentrum Brusselse gemeenten om grote evenementen en voetbalwedstrijden te annuleren vanwege verhoogde terreurdreiging. Verder worden in Brussel meer agenten en militairen ingezet. Het OCAD verhoogde het dreigingsniveau in België afgelopen week al van twee naar drie vanwege de aanslagen in Parijs. De reden was toen dat Salah Abdeslam, een van de verdachten van die aanslagen, nog altijd voortvluchtig is. Waarom het niveau nu naar de hoogste alarmfase is opgeschaald, is niet bekendgemaakt. De Belgische regering zal volgens het crisiscentrum zaterdag meer informatie geven. Een woordvoerder van het crisiscentrum zegt dat het onduidelijk is hoe lang niveau vier van kracht zal zijn. Volgens hem wordt de situatie permanent in de gaten gehouden. Het OCAD bepaalt het niveau van paraatheid van de veiligheids- en politiediensten. Het is de evenknie van de Nederlandse Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid.

08.10 uur: Noodtoestand in Mali na terreuraanslag – De regering in Mali heeft vrijdagavond voor tien dagen de noodtoestand uitgeroepen. De nieuwe situatie geldt vanaf middernacht (01.00 uur Nederlandse tijd) voor het hele land, aldus president Ibrahim Boubacar Keïta. Hij heeft ook drie dagen van nationale rouw aangekondigd. Die beginnen maandag. Militanten hielden vrijdag tientallen mensen in gijzeling in een hotel in de Malinese hoofdstad Bamako. Malinese commando’s maakten aan het eind van de middag een eind aan de gijzeling. Volgens president Keïta zijn 21 mensen omgekomen bij de gijzelingsactie, onder wie de twee militanten. Eerder werd gesproken over 27 doden. Zeven mensen zijn gewond geraakt, van wie drie er slecht aan toe zijn. In het hotel zaten op het moment van de aanslag veel buitenlanders. Onder de doden is in elk geval één Amerikaan en een Belgische diplomaat. Verder zouden drie Chinezen zijn omgekomen. Voor zover bekend waren er geen Nederlanders in het hotel. De aanslag is opgeëist door de radicale islamitische beweging al-Mourabitoun, die zegt samen te werken met al-Qaeda in de Islamitische Maghreb (AQIM).
08.05 uur: VN roept lidstaten op om te strijden tegen IS – De VN-Veiligheidsraad dringt er bij alle lidstaten op aan mee te doen aan de strijd tegen Islamitische Staat (IS). De vijftienkoppige raad nam vrijdag unaniem een resolutie aan waarin staat dat „alle nodige maatregelen” moeten worden genomen om de terreurgroep te bestrijden. De resolutie was ingebracht door Frankrijk. De Veiligheidsraad roept alle landen op hun inzet voor zover mogelijk te verdubbelen om nieuwe terroristische aanslagen te voorkomen. Ook moet worden samengewerkt om ervoor te zorgen dat het aantal jihadgangers wordt teruggedrongen. De resolutie is een week na de aanslagen in Parijs aangenomen. IS pleegde meerdere aanslagen waarbij 130 mensen omkwamen.

08.00 uur: Arrestant België verdacht van terreur – De Brusselse onderzoeksrechter heeft vrijdag een persoon als verdachte aangemerkt in het onderzoek naar de aanslagen in Parijs. Het gaat om één van de mensen die donderdag bij een reeks huiszoekingen al was opgepakt. De betrokkene wordt verdacht van deelname aan activiteiten van een terroristische groep en deelname aan terroristische aanslagen. Dat meldt het federaal parket. Drie huiszoekingen, in Laken, Jette en Molenbeek, vonden donderdag plaats in het onderzoek naar de aanslagen in Parijs. Daarbij werden twee personen opgepakt. En van die twee werd na verhoor vrijgelaten, de tweede is vrijdag als verdachte aangemerkt. Wie die persoon is en wat hem of haar verweten wordt, is nog niet duidelijk. Donderdag werden er ook huiszoekingen gedaan in onder meer Sint-Jans-Molenbeek, Ukkel, Brussel en Jette in het onderzoek naar het vertrek van Bilal Hadfi naar Syrië, de jongeman die zichzelf opblies bij het Stade de France. Die huiszoekingen, bij vrienden en familieleden van Hadfi, zijn niet rechtstreeks gelinkt aan het onderzoek naar de aanslagen in Parijs. Daarbij werden zeven personen opgepakt, die allemaal werden vrijgelaten. Het ging onder meer om de broer van Bilal Hadfi. Vrijdagmiddag verlengde de raadkamer nog de aanhouding van twee andere verdachten in het onderzoek naar de aanslagen in Parijs. De twee, Mohammed A. (27) en Hamza A. (21), hebben bekend dat ze Salah Abdeslam, één van de vermoedelijke daders van de aanslagen, in de nacht van vrijdag op zaterdag in Parijs zijn gaan halen maar blijven erbij dat ze niets te maken hebben met de aanslagen zelf.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer