„Mijn ouders dachten dat ze me moesten missen”
ASPEREN. „Het zag er slecht uit. Mijn ouders en vrienden dachten dat ze me moesten missen. Dankzij jullie sta ik hier nog.” Sander Krijnen (28) uit het Brabantse Oosterhout bedankte vrijdag op het gemeentehuis van Lingewaal zeven redders die hem op 10 augustus uit het water haalden.
Andere automobilisten viel het die maandag in augustus op dat Krijnen op de A15 bij Vuren merkwaardig rijgedrag vertoonde. Achteraf bleek dat hij was getroffen door een epileptische aanval, waardoor hij zich van het ongeval niets herinnert.
„Je reed met 110 kilometer per uur op de verkeerde rijstrook”, vertelde burgemeester Van Ruijven. Na een poosje ging het mis. „Het voertuig kwam via de vluchtstrook in de berm terecht en belandde ondersteboven in de sloot.”
Weggebruikers waren getuige van het ongeval, stapten uit, maar deden niets. Twee of drie mensen stonden toe te kijken toen Daniël Bode uit Papendrecht de impasse doorbrak. De adjudant bij de marechaussee –gewend aan kordaat optreden– dook met motorpak en al het water in, sloeg de ruiten van de auto stuk, sneed de gordel door en ontfermde zich over de bestuurder. Ook Erik Stap uit Ophemert reageerde meteen. Hij parkeerde zijn vrachtwagen aan de overkant van de A15 op de vluchtstrook, stak de snelweg over en ging het water in. De Lingewaalse brandweerman Chris Niemeijer uit Asperen kwam eveneens in actie. „Ik ben gestopt om te kijken of ik iets kon doen. Ik heb meegeholpen om het slachtoffer uit het water te halen en ben begonnen met reanimeren.” Ook Salim Ben Said uit Rotterdam, Sander Kuiters uit Hendrik-Ido-Ambacht, Ad Smits uit Dalem en Remy Scheringa uit Delft verleenden assistentie.
Kort daarop arriveerden de hulpdiensten. De brandweercommandant was in zijn rapport lovend over de inzet van de redders. „Toen wij kwamen, gingen ze bij elkaar staan en bleven ze beschikbaar voor informatie. Door hun kordate optreden maakte het slachtoffer kans het ongeval te overleven.”
Ook burgemeester Van Ruijven was vol lof: „U bent hier in onze trouwzaal. Normaal ligt hier de rode loper uitgerold. Vandaag ligt hij er symbolisch voor u. U hebt een mensenleven gered”, aldus de Lingewaalse burgemeester. Hij reikte de redders de bronzen medaille van de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen uit.
Sander Krijnen hield een emotioneel dankwoord: „Ik heb drie dagen in coma gelegen. Er zijn kritische momenten geweest, maar uiteindelijk heb ik niets aan het ongeluk overgehouden. Ik mag weer aan het werk, vanavond ga ik naar een concert. Bijzonder dat ik dit nog mag meemaken.”