Uitkomst belastingplan nog altijd ongewis
DEN HAAG. Het kabinet heeft voor zijn belastingplan, waarover woensdag gestemd zou worden, nog altijd geen zicht op een meerderheid in de Senaat. Dinsdagmiddag gaven coalitie en oppositie elkaar daarvan de schuld.
In plaats van, zoals aanvankelijk de bedoeling was, dinsdagmiddag over het belastingplan te stemmen, werd het debat juist kort heropend. De stemmingen werden daarmee –voor de derde keer op rij– uitgesteld, tot woensdag.
Het uurtje extra debat kwam boven op de 35 uur die er al over het belastingplan gesproken is. Het leek vooral bedoeld te zijn om elkaar de zwartepiet toe te spelen, nu de 5 miljard euro aan lastenverlichting volgend jaar niet door dreigt te gaan. De coalitie verweet dit dinsdag de „verdeelde” oppositie, terwijl de oppositiepartijen op hun beurt vaststelden dat het belastingplan puur en alleen strandt vanwege de „onwilligheid” van de coalitie.
PvdA-Kamerlid Groot, die zich de afgelopen weken vanuit de coalitie juist het meest verzoenend uitliet in de richting van SGP en CU, noemde de eis van die partijen voor een tegemoetkoming richting eenverdieners „een brug te ver.” Het SGP-voorstel zou volgens hem 35.000 banen kosten en zo de gehele banenwinst van het belastingplan tenietdoen. Groot: „Ik snap dat partijen het versnipperde politieke landschap willen benutten als hefboom, maar je kunt als kleine partij ook overvragen.” Hij stelde dat de SGP breekt „met haar lange traditie van constructieve samenwerking met de regering.”
Op de opmerking van SGP’er Dijkgraaf dat het CPB een heel andere variant doorrekent dan zijn partij heeft voorgesteld en het belastingplan óók inclusief de geste voor kostwinners de komende jaren geen banen kost maar juist banen oplevert, ging Groot niet in.
Staatsecretaris Wiebes (Financiën) probeerde de oppositie nog eenmaal ervan te overtuigen alsnog in te stemmen met zijn belastingplan. Zonder plan komt er volgens hem voor veel groepen geen koopkrachtstijging in 2016. Tweeverdieners lopen in dat geval 1400 euro mis, eenverdieners met kinderen 700 euro en alleenstaande ouderen 900 tot 1400 euro.
De bewindsman verzekerde de Kamer tot het allerlaatste moment op zoek te blijven naar steun. „Opgeven is geen optie.” Bronnen gaven aan dat op de achtergrond het kabinet zelfs zou kijken naar mogelijke steun in de Senaat van (naast het CDA) de opmerkelijke combinatie van 50PLUS, OSF en de Partij voor de Dieren.
Omgekeerd riepen ook de drie christelijke partijen het kabinet op zijn knopen te tellen en toch voor hun eisenpakket te kiezen, dat onder meer de eenverdieners tegemoetkomt. „Er ligt nog steeds een plan op tafel waarmee de zeventien benodigde zetels in de Eerste Kamer zeker gesteld kunnen worden”, zei CU-Kamerlid Schouten. Ze benadrukte dat onlangs een meerderheid in de Senaat het kabinet zelfs heeft opgeroepen om de kloof tussen een- en tweeverdieners wat te dichten. Schouten: „De stemmingen zijn nog niet geweest. Het kan nog steeds.”