Politiek

Geen SGP-steun voor belastingplan in Senaat

DEN HAAG. De SGP zal, vanwege de onrechtvaardige behandeling van eenverdieners, ook in de Eerste Kamer niet instemmen met het belastingplan van het kabinet.

Redactie politiek
17 November 2015 15:19Gewijzigd op 15 November 2020 23:24
SGP-senator Schalk tijdens zijn maidenspeech in de Eerste Kamer. beeld Cees van der Wal
SGP-senator Schalk tijdens zijn maidenspeech in de Eerste Kamer. beeld Cees van der Wal

SGP-senator Schalk stelde dat dinsdagmiddag, tijdens de algemene financiële beschouwingen in de Eerste Kamer.

Afgelopen vrijdag liet SGP-fractieleider Van der Staaij al weten dat het kabinet in de Tweede Kamer niet hoeft te rekenen op steun van de SGP voor het belastingplan, omdat het weigert akkoord te gaan met een tegemoetkoming voor eenverdieners. De SGP had daarvoor samen met CDA en CU gepleit in ruil voor hun steun aan het belastingplan. De drie partijen zouden het kabinet in de Senaat aan een meerderheid kunnen helpen.

De Eerste Kamer stemt pas op 15 december over het belastingplan, maar Schalk wil nu al „in een vroeg stadium” maximale helderheid verschaffen, omdat hij vindt „dat de regering er recht op heeft dit tijdig te weten.”

Schalk verwees in zijn inbreng naar de motie van zijn hand, die vorige maand in de Eerste Kamer met steun van zeven partijen werd aangenomen. Daarin wordt het kabinet opgeroepen de huidige kloof in de belastingdruk tussen een- en tweeverdieners te verkleinen. Schalk: „Maar wat doet het kabinet? Ze vergroot de kloof juist, met een belastingplan dat volgend jaar het verschil tot wel 5 keer zoveel belasting laat oplopen.”

Het gewijzigde voorstel waarmee premier Rutte afgelopen vrijdag een poging deed om bepaalde partijen tegemoet te komen, laat volgens Schalk zelfs „de kloof nog een paar tientjes extra oplopen. Ik zou het daarom ongeloofwaardig vinden als ik -tegen mijn eigen motie in- het belastingplan dat de kloof zou vergroten, zou gaan steunen. Dat kan ik niet verantwoorden.”

Ook CU-senator Ester liet in het debat doorschemeren dat het kabinet, zonder tegemoet te komen aan de positie van eenverdieners, niet op steun van zijn partij hoeft te rekenen. „Mijn fractie meent dat huishoudens die doelbewust kiezen voor het eenverdienersmodel, bijvoorbeeld vanwege de opvoeding van kinderen, de zorg voor een gehandicapt kind, mantelzorg, financieel niet gestraft mogen worden”, aldus Ester, die aangaf dat dit niet „een typisch “Bible-belt” issue” is. „Alle partijen kennen onder hun aanhangers ruime aantallen alleenverdieners.” Ester vroeg het kabinet daarom „welk rechtvaardigingsprincipe zij hanteert in het toelaten van koopkrachtverschillen tussen een- en tweeverdieners.”

Dinsdagmorgen bleek dat het kabinet zichzelf, met zijn keuze om het belastingplan zonder deal met de oppositie, tóch naar de Eerste Kamer te sturen, in de nesten te hebben gewerkt. Afgelopen vrijdag kondigde premier Rutte aan het belastingplan voor volgend jaar slechts op enkele punten aan te passen om vooral CDA en D66 te lijmen.

Die laatste partij liet dinsdagmorgen weten dat de doorgevoerde wijzigingen die het kabinet vrijdag voorstelde D66 niet over de streep trekken en de partij tegen het huidige voorstel zal stemmen.

Daardoor heeft het plan vooralsnog alleen de steun van de coalitiepartijen en het CDA. In de Tweede Kamer is dat ruim voldoende voor een meerderheid, maar in de Senaat komt staatssecretaris Wiebes (Financiën) daarmee vijf zetels tekort.

Dinsdag zou de Tweede Kamer stemmen over het Belastingplan, waarin onder meer een belastingverlaging van 5 miljard euro voor burgers en bedrijven moet worden geregeld. Diverse partijen bepleitten dinsdagmiddag echter een heropening van het debat, waarvoor ze de steun kregen van coalitiepartijen VVD en PvdA. Dinsdagmiddag zal er daarom nog kort over het belastingplan worden gedebatteerd. De stemming hierover wordt om die reden naar woensdag verschoven.

Meer over
Eenverdieners

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer