Politiek

D66-leider Pechtold tegen Belastingplan

D66 is tegen het Belastingplan van het kabinet, dat een lastenverlichting van 5 miljard euro voor burgers en bedrijven belooft. „Dit is Sinterklaas spelen voor de verkeerde doelen”, zegt D66-leider Alexander Pechtold dinsdag in een interview met het AD. „Het vereenvoudigen en vergroenen van het Belastingstelsel had het kabinet al opgegeven. Nu verdampen ook nog de meeste banen. Onverantwoord om daarvoor jaarlijks 5 miljard euro extra schuld te maken.”

Redactie politiek
17 November 2015 06:45Gewijzigd op 15 November 2020 23:23
Pechtold. Beeld ANP
Pechtold. Beeld ANP

Het Belastingplan moet 35.000 banen opleveren, maar volgens Pechtold gaat het niet genoeg banen scheppen en is het plan bovendien niet ‘groen’ genoeg. „Wat er ligt is een fantasieloos, krampachtig pakket. Voor alle duidelijkheid: dat geld, die 5 miljard, is niet over, dat wordt geléénd. Stop je dat voor een deel in vergroening en in het aanpakken van de werkloosheid, dan kunnen we daar vóór zijn. Maar nu is het anders”, aldus de voorman. Hij ziet liever dat het geld wordt gestoken in het aflossen van de staatsschuld.

De Kamer sprak de afgelopen weken in vier sessies vele uren over het Belastingplan. Afgelopen donderdag lag er een aangepast plan waar D66 zich in kon vinden, geeft Pechtold in het AD toe. „Er werd vergroend, er gingen honderden miljoenen euro’s extra naar de kinderopvangtoeslag en de arbeidskorting om werken lonender te maken. Maar vervolgens bleek dat moeilijk te liggen bij het CDA en kwam het kabinet op vrijdag met dat niksige tegenbod.”

Dinsdag buigen de fracties zich er opnieuw over. Het Belastingplan is misschien wel de belangrijkste wet van het kabinet dit jaar, maar ook één die omstreden ligt bij de oppositie. Meerdere oppositiepartijen zijn nodig om het plan half december door de Eerste Kamer te kunnen loodsen, waar de coalitie van VVD en PvdA een minderheid van 21 van de 75 zetels heeft. Zonder de steun van D66 gaat dat echter niet lukken.

De afgelopen weken onderhandelde het kabinet aanvankelijk met CDA, ChristenUnie en SGP over steun voor het belastingplan. De 17 zetels die deze partijen samen bezitten in de Senaat, zouden het kabinet daar exact van voldoende steun kunnen voorzien, aangezien de coalitie van VVD en PvdA hier slechts 21 van de 75 zetels heeft.

Uiteindelijk liepen de onderhandelingen vast op de wens van met name SGP en CU om de eenverdiener tegemoet te komen. Zonder aanpassingen op dit punt leidt het belastingplan er namelijk toe dat kostwinners in 2016 tot wel vijf keer meer belasting betalen dan tweeverdieners. Een extraatje voor de eenverdiener ging het kabinet echter te ver, omdat daarmee in de rekenmodellen van het CPB de banenwinst van het pakket aan belastingmaatregelen geheel zou verdampen.

De situatie is vooral ingewikkeld omdat iedere poging van het kabinet om D66 alsnog binnenboord te trekken, de kans kleiner maakt dat ook het CDA aan blijft haken. Zo stuitte een voorstel dat het kabinet vorige week donderdag aan het D66 deed, al op een ”njet” van de christendemocraten.

Dinsdag zou er, na 34 uur debat, in de Tweede Kamer gestemd worden over het belastingplan. Diverse partijen stelden vanmorgen het debat echter te willen heropenen.

Meer over
Eenverdieners

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer