Politiek
Van der Staaij: Belastingplan regering niet rechtvaardig

DEN HAAG. SGP-fractievoorzitter Van der Staaij vindt het belastingplan zoals het kabinet dat nu aan de Tweede Kamer voorlegt niet rechtvaardig.

SGP-leider Van der Staaij (l.) en CU-leider Segers. beeld ANP
SGP-leider Van der Staaij (l.) en CU-leider Segers. beeld ANP

Het kabinet wil de alleenverdiener niet extra tegemoetkomen. Is dat de dank van Rutte voor de verleende gedoogsteun in de afgelopen jaren?

„We hebben constructieve gesprekken gevoerd. Er was bereidheid om aan de gevoelige knop van de aanrechtsubsidie te draaien. Maar uiteindelijk zou onze wens om de eenverdieners tegemoet te komen, op termijn 35.000 banen kosten, zo denkt het Centraal Planbureau. Als onze wens jaar op jaar gehonoreerd zou worden, zou dan het gevolg kunnen zijn. Ik betwist dat overigens. We vragen het alleen voor enkele jaren.”


Wordt de kostwinner geofferd op het altaar van de banengroei?

„Op het altaar van de modelmatige banengroei. Het kabinet rekent alleen met 
modellen 
waarin banengroei centraal staat. Ons kernbezwaar blijft recht overeind. Nu betalen alleenverdieners tot drie keer meer belasting. Volgend jaar komt er 5 miljard euro aan lastenverlichting en 
gaat de alleenverdiener tot vijf keer meer belasting betalen. Dit is niet rechtvaardig. Een beleid 
dat alleen gericht is op banengroei en niet op zorg voor elkaar is niet afgestemd op de participatiesamenleving die dit kabinet zelf wil.”



Segers: Teleurgesteld in houding van kabinet

DEN HAAG. ChristenUniefractievoorzitter Gert-Jan Segers is teleurgesteld dat Rutte zo weinig wil doen voor kwetsbaren in de samenleving.


Had u deze uitkomst verwacht?


„We merkten steeds dat het kabinet op twee borden aan het schaken was en de deur naar D66 nadrukkelijk openhield. Wij wilden meer vergroening en meer voor chronisch zieken, gehandicapten en alleenverdieners. We hebben constructief naar een ondergrens gezocht, maar daar is het kabinet doorheen gezakt. Wat betreft de eenverdieners is het kabinet gezwicht voor wat ik noem tekentafelwerkelijkheid. Het is zo fictief om te denken dat een geringe tegemoetkoming aan alleenverdieners 35.000 banen zou kosten.”


Het CDA gaat nu voor stemmen; dat kiest de constructieve rol die uw voorganger Slob steeds van deze partij vroeg.


„Het CDA heeft al in een vroeg stadium aangegeven hiermee akkoord te gaan. Daardoor heeft het ook niet veel binnengehaald.”


Zal de ChristenUnie in de Senaat ook tegen stemmen en daarmee 5 miljard lastenverlaging tegenhouden?


„De ChristenUniefractie in de Senaat zal een eigen afweging maken. Wat ik wel weet is dat de dingen die wij in de Tweede Kamer belangrijk vinden, onze partijgenoten in de Eerste Kamer ook van betekenis vinden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Eenverdieners

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer