Portret Arie Slob
DEN HAAG (ANP). Arie Slob (1961) is niet de geruchtmakendste politicus, maar wel een van de degelijkste en bedachtzaamste. Hij kondigde dinsdag aan na veertien jaar te vertrekken uit de Tweede Kamer. Sinds april 2011 is hij fractievoorzitter van de ChristenUnie. Slob is historicus en werkte daarvoor als docent geschiedenis en maatschappijleer in het voortgezet onderwijs. Tevens werkte hij enkele jaren als onderwijskundig adviseur bij een schoolbegeleidingsdienst.
Slob was met partijgenoot André Rouvoet betrokken bij de formatie van het kabinet-Balkenende IV. Dat kabinet werd beëdigd in 2007. Dat kabinet viel in 2010 voortijdig over de voortzetting van de militaire missie in Afghanistan. De ChristenUnie kwam weer in de oppositie terecht, maar speelde met D66 en GroenLinks in 2012 een sleutelrol bij de totstandkoming van het Lenteakkoord, nadat de PVV met het minderheidskabinet-Rutte had gebroken. Slob voerde met financieel specialiste Carola Schouten namens zijn partij de onderhandelingen.
Slob groeide op in een gereformeerd-vrijgemaakt gezin van tien kinderen. Zijn vader, een middenstander, overleed, toen Slob negentien jaar was. Hij is zijn moeder nog altijd dankbaar dat ze hem liet studeren. „Mijn studie geschiedenis heeft me mede gevormd tot wie ik ben. Enig historisch besef kan in mijn werk als Kamerlid geen kwaad. Het geeft vaak ook een extra dimensie aan het nadenken over onderwerpen”, zei hij eens.
Slob begon zijn carrière in zijn woonplaats Zwolle. Hij was daar van september 1993 tot maart 2001 lid van de gemeenteraad voor het Gereformeerd Politiek Verbond (GPV), een van de twee partijen die ruim tien jaar geleden opgingen in de ChristenUnie.