Binnenland

„Zelfstandigheid wapen tegen huiselijk geweld”

DEN HAAG (ANP). De internationale conferentie over vrouwenopvang die deze week in Den Haag plaatsvindt, gaat voor een deel over de vraag hoe je vrouwen zelfstandiger en onafhankelijker maakt. „Hoe afhankelijker je van je partner bent, hoe groter de kans op geweld en hoe moeilijker het is om weg te komen”’, zegt Liesbeth van Bemmel van de stichting Vrouwenopvang Nederland. Deze stichting organiseert de conferentie op verzoek van het wereldwijde netwerk van vrouwenopvangcentra GNWS.

2 November 2015 18:10Gewijzigd op 15 November 2020 23:01

De conferentie wordt voor de derde keer gehouden en is vooral bedoeld voor mensen die dagelijks werken met vrouwen die slachtoffer van (huiselijk) geweld zijn geworden en niet zozeer voor wetenschappers en beleidsmakers. Dinsdagmiddag wordt de conferentie geopend en woensdag zal koningin Máxima een toespraak geven.

Kroonprinses Mary van Denemarken woont woensdag de workshop bij over het financieel onafhankelijk maken van vrouwen die in een gewelddadige relatie zitten. Voor deze vrouwen is economische zelfstandigheid „de basis voor het opbouwen van een nieuw leven”. Verder is „de kans op herhaling kleiner als je na een periode in de opvang onafhankelijker bent”, aldus Van Bemmel.

Het is volgens Van Bemmel belangrijk voor de conferentie dat koningin Máxima komt. „Lang niet in alle landen bestaat steun voor hulpverleners. Soms worden zij zelfs tegengewerkt en vijandig behandeld. Dan is het goed als de koningin hier aandacht aan besteedt, dat geeft internationale erkenning.”

Behalve financiële zelfstandigheid is het ook belangrijk dat vrouwen een woning krijgen bij een veilig netwerk. Aan dat laatste schort het in Nederland nogal eens, zegt Van Bemmel. Het lukt niet alle gemeenten en woningcorporaties snel een goede woning op de juiste plek te vinden voor vrouwen die uit de opvang komen.

Jaarlijks registreert de politie rond de 96.000 gevallen van huiselijk geweld. Het aantal aangiften schommelt rond de 25.000 per jaar. Het is moeilijk te zeggen of allerlei maatregelen die de afgelopen jaren zijn getroffen ook inderdaad werken. „Mogelijk dalen de aantallen niet doordat er meer meldingen worden gedaan. Het kan zijn dat de campagnes het probleem zichtbaarder hebben gemaakt.” Volgens Van Bemmel zien de centra voor vrouwenopvang wel een verschil met vroeger: vrouwen komen minder vaak terug omdat het weer mis is gegaan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer