Drentse kerkleden zamelen geld in voor oorlogsmonument
ALTEVEER. De protestantse kerk in het Drentse tweelingdorp Alteveer-Kerkenveld bestaat in november honderd jaar. Tijdens een jubileumweek, die van 1 tot en met 8 november plaatsheeft, zamelen leden geld in voor een monument voor de doden uit de Tweede Wereldoorlog. Zo’n plek wordt al zeventig jaar gemist.
”Geloven in vrijheid” is het thema van de week, die vol zit met activiteiten. De inzamelingsactie voor het herdenkingsmonument past in dit thema. Voor die vrijheid is hard gevochten.
De 930 kerkleden staan ook stil bij het feit dat ze een eeuw in vrijheid mogen geloven. „Het is een week van dankbaarheid”, zegt Janny Boels, lid van de jubileumcommissie van de protestantse gemeente Alteveer-Kerkenveld. Alteveer en Kerkenveld liggen strak tegen elkaar aan. Het is dan ook feitelijk één plaats.
Verzetsmannen
Het tweelingdorp kende in de oorlog diverse verzetsmannen. De vijf bekendste zijn Albert van Daatselaar, Jacob Kats, Rieks Zomer, Jan Haar en Jan Leijssenaar.
Van Daatselaar en Haar overleefden de strijd niet. Naar alle vijf zijn er straten vernoemd, maar een monument op het pleintje naast de kerk waar je op 4 mei een krans kunt leggen, is er niet en ook nooit geweest. Op 4 mei gaat een aantal dorpelingen al- tijd naar buurdorpen Hoogeveen of Zuidwolde om te herdenken.
„Dat moet veranderen. Na een leemte van zeventig jaar moet er een monumentje komen dat we kunnen gebruiken voor het herdenken en het vieren van 4 en 5 mei”, zegt scriba Johan Jonkman, tevens voorzitter van de jubileumwerkgroep.
„Het hoeft geen duur kunstwerk te worden, het gaat meer om het gebaar. Als blijkt dat er voldoende draagvlak is voor dit plan, is er ook overleg met nabestaanden en met de gemeente De Wolden.”
Plaatselijk Belang van Alteveer-Kerkenveld is ook in kennis gesteld. De belangengroep zegde alvast 500 euro startkapitaal toe. Voorzitter Roel Bruins: „We besloten dat we een aparte brede werkgroep gaan oprichten die zich met de realisatie van het monument bezighoudt. We vinden dit een prachtig initiatief.”
Tijdens de jubileumweek zamelt de kerk geld in om een eerste aanzet te geven voor een sculptuur. „Wij hebben niet de illusie dat we meteen een monument kunnen betalen. Dit is een eerste aanzet. Voor de verdere uitwerking zoeken we draagvlak in ons tweelingdorp”, zegt Jonkman.
Op 10 november is het een eeuw geleden dat ds. R. Zijlstra en voorzitter D. Zomer van de kerkenraad de eerste steen leg- den van het bedehuis. Dat heeft nog altijd een warm plekje in de harten van de dorpelingen.
In meer dan één opzicht is het een bijzonder feest. De kerk staat er dan wel honderd jaar, de protestantse gemeente Alteveer-Kerkenveld ontstond pas in 2011 na een fusie van hervormd Kerkenveld en gereformeerd Alteveer.
Jonkman: „De kerk van Alteveer is sinds een aantal jaren hét gebouw voor alle 930 protestanten in het tweelingdorp. Vandaar dat we dit jubileumfeest voor iedereen houden.”
De gereformeerde kerk in Alteveer verrees in 1915. Daarvoor hoorde het dorp bij de gereformeerde kerk van Hoogeveen. Het hervormde kerkgebouw van Kerkenveld werd na de fusie verkocht en is nu een woonhuis.