Preventieve antibioticakuur voor asielzoeker
DEN HAAG (ANP). Het Nederlandse KNCV Tuberculosefonds begint binnenkort met een proef om asielzoekers uit risicogebieden zoals Somalië en Eritrea preventief te behandelen tegen tbc met een antibioticakuur. Het gaat om mensen die besmet zijn met tuberculose, maar nog niet ziek zijn geworden. Dat maakte Frank Cobelens, hoogleraar en wetenschappelijk directeur bij KNCV, woensdag bekend.
„Migranten zullen getest worden op infectie met tbc-bacillen en als dit wordt aangetoond, krijgen zij een preventieve antibioticakuur aangeboden om de infectie te behandelen en daarmee het optreden van tbc-ziekte te voorkomen”, legt Cobelens uit. Nu worden alleen migranten die daadwerkelijk ziek worden behandeld.
Volgens Cobelens wordt tbc in Nederland nog dagelijks vastgesteld. Driekwart van de tbc-patiënten is in een land geboren waar de ziekte nog veel voorkomt. Afgelopen jaar werd er bij 823 mensen in ons land tuberculose vastgesteld.
Immigranten en asielzoekers, uit landen waar veel tbc voorkomt, zijn verplicht zich te laten onderzoeken als zij in Nederland komen. Dat gebeurt doorgaans met een longfoto. Op deze manier wordt tbc vroeg opgespoord. „Een op de vijf van de gezonde immigranten is echter geïnfecteerd met de tbc-bacterie en heeft een verhoogde kans om later de ziekte te ontwikkelen”, aldus de hoogleraar.
Tuberculose is een infectieziekte die kan leiden tot ernstige schade van de longen en andere organen. Naar schatting is een derde van de wereldbevolking geïnfecteerd met de tbc-bacterie. Zo’n 10 procent wordt daadwerkelijk ziek.
De proef van KNCV gaat in het tweede kwartaal van volgend jaar van start. Alleen migranten uit landen met meer dan 50 tbc-gevallen per 100.000 inwoners per jaar worden getest. Syriërs vallen hier niet onder.
Volgens cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vielen er vorig jaar wereldwijd 1,5 miljoen tbc-doden. Het is voor het eerst sinds de jaren negentig dat er meer mensen aan tbc sterven dan aan hiv/aids.