Binnenland

„Chinees biedt leerling brede blik op wereld”

NIJMEGEN (ANP). In het kielzog van het staatsbezoek aan China bereiden duizenden vwo-scholieren zich voor op toekomstige betrekkingen met het land. Nederlandse jongeren verdiepen zich in toenemende mate in de Chinese taal en karakters en de daarmee verbonden cultuur. Reisjes naar China in het kader van uitwisselingsprogramma’s blijken daarbij trouwens een goede stimulans te zijn.

26 October 2015 16:53Gewijzigd op 15 November 2020 22:50

Dit schooljaar volgen 5445 leerlingen op 87 vwo-scholen Chinese les, blijkt uit de jongste cijfers van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Sinds de eerste experimenten in 2010 met een handjevol scholen is dat aantal fors gestegen. Het departement verwacht dat het aantal leerlingen binnen vijf jaar zal doorgroeien naar een kleine 7000. Verantwoordelijk staatssecretaris Sander Dekker schat dat rond 2019 één op de vijf vwo-scholen Chinees taalonderwijs geeft.

Scholen, docenten en leerlingen zijn enthousiast over de lessen in het Chinees, dat naast het Engels als tweede verplichte taal het Frans of Duits vervangt.

„Met het oog op globalisering en de handelspositie van China willen we leerlingen de kans bieden zich te verdiepen in de Chinese taal en cultuur”, zegt waarnemend conrector Ellen van der Zanden van het Kandinsky College in Nijmegen. „We leiden leerlingen op tot wereldburgers met een brede blik op de wereld om hen heen.”

De bonus van een reis naar China in het kader van de scholierenuitwisseling betitelt zij „als een ervaring voor het leven”.

Dat wordt bevestigt door Casper Roemer (16), leerling 5 vwo van het Stanislascollege in Delft. Hij reisde in november 2014 naar China en kon daar de oefenstof door het verblijf in een Chinees gastgezin in de praktijk brengen. „Met wat we tot dusver geleerd hebben, kun je Chinezen een beetje verstaan en een gesprekje voeren over het weer, het eten en de prijs van de producten in de winkels”, zegt hij.

Roemer noemt het leren van de taal in drie lesuren per week „goed te doen”. „Ik kan het scholieren echt aanraden, want het is de taal van de toekomst”, aldus de Delftse gymnasiast. „Ik heb er minder moeite mee dan met wis- of natuurkunde.”

Rector Tomas Oudejans van het Theresialyceum in Tilburg zegt verrast te zijn over de kennis van het Chinees aan het einde van hun opleiding. . „De communicatie met Chinese uitwisselingsstudenten loopt verrassend goed”, aldus Oudejans. „Ze kunnen zich netjes voorstellen, vragen hoe laat het is, allerlei gesprekjes voeren over dagelijkse dingen.”

De China-reis die de school eens in de twee jaar maakt, is volgens hem de ultieme ervaring. Het Chinees van de leerlingen gaat volgens Oudejans daar met sprongen vooruit.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer