Binnenland

Gemeente: Hoogwerker hoorde niet in Oosterwolde

OLDEBROEK. Op het oldtimer­evenement in Oosterwolde had in mei dit jaar geen hoogwerker als attractie mogen staan. Dat stelt het gemeentebestuur van Oldebroek (waar Oosterwolde onder valt) in een intern onderzoek. Het document wordt binnenkort besproken in de gemeenteraad.

Redactie regio
22 October 2015 11:24Gewijzigd op 15 November 2020 22:45
De hoogwerker in Oosterwolde. beeld ANP
De hoogwerker in Oosterwolde. beeld ANP

Doordat er tijdens het evenement op 2 mei een hoogwerker omviel, kwam een 48-jarige man om het leven. Verder raakten elf mensen gewond, onder wie diverse kinderen. Op het moment van het ongeval functioneerde de hoogwerker als attractie. In het ‘bakje’ van de verreiker konden bezoekers het terrein van bovenaf bekijken.

Afgaand op de „strenge veiligheidseisen die al gesteld worden bij het normale gebruik van een hoogwerker” mocht het apparaat niet dienen als attractie, stelt het gemeentebestuur, dat op dit punt nog wel slagen om de arm houdt.

Opvallend is dat de hoogwerker zowel in de vergunningaanvraag als de vergunningverlening voor het jaarlijkse oldtimerevenement sowieso „nooit” is genoemd, schrijft het gemeentebestuur in de evaluatie. Dat geldt althans voor de periode vanaf 2006, de documenten van vóór dat jaar zijn niet meer beschikbaar.

Hoewel de autoriteiten al jaren „redelijk bekend” waren met de „aard van en de activiteiten bij” het oldtimerfestijn, zegt het gemeentebestuur niet te hebben geweten dat een hoogwerker werd ingezet als attractie. De gemeente heeft Youtubebeelden van het evenement uit voorgaande jaren bekeken. „Op beelden van 2012 en 2014 is te zien dat de hoogwerker op een zeker moment uitgeschoven is en waar in het bakje één of meer mensen te zien zijn. Onduidelijk bleef of dit gebruik structureel was of als incidentele inzet moet worden beschouwd.”

Een organisator van het evenement geeft aan dat de hoogwerker nooit als attractie is bedoeld. Daarvoor is volgens de organisator dan ook nooit een aanvraag ingediend.

De vergunningverlening voor het evenement dit jaar verliep gebrekkig, blijkt uit de rapportage. De organisatie had eigenlijk voor 1 november 2014 de gemeente moeten inlichten, maar deed dat op 15 januari 2015. Strikt juridisch was daarom de meerjarige vergunning voor het evenement niet geldig. De gemeente kneep echter een oogje dicht. Dat was „juridisch niet correct”, erkent het gemeentebestuur.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer