Uitleg: Erkende vluchteling mag gezinsleden naar Nederland halen
RIJSWIJK. Het aantal asielzoekers dat ons land binnenkomt, varieerde de afgelopen periode van 2400 tot 4200 per week. Onder hen zijn vluchtelingen die getrouwd zijn en later hun gezin hierheen willen laten komen. Welke voorwaarden gelden hiervoor en om welke aantallen gaat het?
Wanneer kan een asielzoeker een aanvraag voor gezinshereniging indienen?
Als een asielzoeker in Nederland een verblijfsvergunning krijgt, kan hij binnen drie maanden een verzoek tot gezinshereniging indienen bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Het gaat vaak om een echtgenoot of partner en minderjarige (pleeg)kinderen. Of, als de vluchteling alleenstaand en minderjarig is, om een ouder.
Welke voorwaarden gelden er voor gezinshereniging?
Gezinsleden moeten aan drie voorwaarden voldoen: ze moeten dezelfde nationaliteit hebben als de vluchteling in Nederland; er moet sprake zijn geweest van een huwelijk of partnerschap in het land van herkomst; en de gezinsleden moeten daar samen met de vluchteling een gezin hebben gevormd. Voor sommige groepen, zoals asielzoekers die vanwege een pardonregeling in Nederland mochten blijven, gelden strengere eisen. Zij moeten bijvoorbeeld aantonen dat ze voldoende verdienen om hun gezinsleden hier te kunnen onderhouden.
Hoe wordt vastgesteld of er echt sprake is van gezinsleden?
De aanvrager moet dit aantonen met officiële documenten zoals een paspoort, huwelijks- of geboorteakte. De IND onderzoekt of deze documenten echt zijn. Wanneer mensen niet over dergelijke bewijzen beschikken, kunnen de gezinsleden een DNA-test doen om aan te tonen dat zij familie van de vluchteling in Nederland zijn. Het komt ook voor, bijvoorbeeld in situaties met pleegkinderen, dat de gezinsleden uitvoering worden geïnterviewd over hun onderlinge relatie. Op grond daarvan bepaalt een medewerker van de ambassade in het land van herkomst of betrokkenen inderdaad een gezin vormen.
Hoe komen nareizende gezinsleden naar Nederland?
Gezinsleden zijn zelf verantwoordelijk voor hun reis hierheen en de kosten daarvan. De meesten komen per vliegtuig. Vaak krijgen ze –praktische en financiële– hulp van bijvoorbeeld VluchtelingenWerk Nederland. Een gezinshereniging kost volgens deze organisatie gemiddeld 1500 euro.
Wat gebeurt er na aankomst in Nederland?
De gezinsleden van vluchteling moeten zich melden bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Daar krijgen ze binnen enkele dagen een asielstatus op basis van gezinshereniging.
Hoe groot is het aantal mensen dat op grond van gezinshereniging hierheen komt?
Het CBS meldde eind september dat er de eerste acht maanden van dit jaar 8000 nareizigers naar Nederland kwamen. Het ging vooral om Syriërs (5300). Bijna twee derde was minderjarig. Het aantal nareizende gezinsleden ligt hoger dan in 2013 en 2014 toen er in totaal respectievelijk 3630 en 5355 naar Nederland kwamen. Op basis van het aantal nieuwe asielzoekers dat wekelijks arriveert, wordt verwacht dat ook de komende periode veel mensen voor gezinshereniging hierheen zullen komen.