Binnenland

UPC en Amsterdam eens over hogere kabeltarieven

UPC en de gemeente Amsterdam zijn het eens geworden over een verhoging van de kabeltarieven. Die worden voor het standaard radio- en televisiepakket dit jaar in twee stappen verhoogd van 11,36 euro naar 15,20 euro per maand, inclusief BTW. Dat heeft UPC vrijdag bekendgemaakt.

ANP
12 March 2004 14:00Gewijzigd op 14 November 2020 01:02

Het kabelbedrijf en de gemeente Amsterdam hadden een conflict over de tariefsverhoging. Vorig jaar spande de gemeente een kort geding aan, maar de rechter stuurde de twee partijen terug naar de onderhandelingstafel.

Behalve over de tariefsverhoging zijn partijen het ook eens geworden over andere wijzigingen van het contract uit 1995. UPC blijft de komende negen jaar bijdragen aan de financiering van de lokale media in Amsterdam, de tv-stations AT5 en Salto. Inclusief een bijdrage aan de plaatselijke programmaraad gaat het vanaf 1 januari 2005 om 2 miljoen euro per jaar. Nu is de bijdrage nog 2,2 miljoen euro per jaar.

Verder ontvangt Amsterdam een bedrag van 4,5 miljoen euro. UPC heeft voor dat bedrag het gemeentelijke prioriteitsaandeel in het vroegere kabelbedrijf KTA, het terugkooprecht van de gemeente op het Amsterdamse kabelnetwerk en de reservering van 10 procent van de netwerkcapaciteit voor de gemeente afgekocht.

De tariefsverhogingen die kabelbedrijven als UPC, Casema en Essent willen doorvoeren, stuitten niet alleen in Amsterdam op verzet. Zo is UPC nog in onderhandeling met Haarlem, Purmerend, Zaanstad, Hilversum en Almere. Het bedrijf wil in alle 151 gemeenten waar het actief is, nog dit jaar hetzelfde „kostendekkende” tarief van 15,20 euro voor het standaardpakket invoeren.

De kabelbedrijven voelen zich gesteund door de uitslag van een bodemprocedure die Wageningen bij de rechtbank in Amsterdam tegen UPC had aangespannen. De rechter bepaalde eind januari dat de gemeente Wageningen geen bevoegdheid heeft om regels te stellen voor de radio- en televisietarieven en voor het zenderaanbod. Wageningen heeft nog niet besloten over een eventueel hoger beroep tegen dit vonnis.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer