Binnenland

Nabestaande MH17: Ik kan er geen punt achter zetten

ROTTERDAM. Voor nabestaande Silene Fredriksz uit Rotterdam is na publicatie van het MH17-rapport dinsdag het boek over ramp allerminst gesloten. ,,Ik wil nu weten wie er op de knop van de Buk-raket heeft gedrukt.”

J. Visscher
13 October 2015 16:41Gewijzigd op 15 November 2020 22:32
Rob (66) en Silene (51) Fredriksz uit Rotterdam verloren bij de MH17-ramp hun zoon Bryce (23) en diens vriendin Daisy (20). De ouders tonen een foto van het jonge stel. beeld Cees van der Wal
Rob (66) en Silene (51) Fredriksz uit Rotterdam verloren bij de MH17-ramp hun zoon Bryce (23) en diens vriendin Daisy (20). De ouders tonen een foto van het jonge stel. beeld Cees van der Wal

De zonnige 17 juli 2014 bracht voor Silene Fredriksz uit Rotterdam groot verdriet. Bij de vliegramp met vlucht MH17 verloor ze haar zoon Bryce (23) en diens vriendin Daisy (20).

Dinsdagochtend was ze in Den Haag bij de presentatie van het eindrapport-MH17 voor de nabestaanden bij.

Hoe was dat?

,Confronterend. Door de video-animatie kwam de ramp dichtbij. Je zag op de video hoe de Buk-raket vlakbij de cockpit ontplofte. We hoorden dat er een enorme hitte is vrijgekomen en er een soort van mist in het toestel ontstond. Heftig. Je denkt geregeld aan de laatste ogenblikken die je geliefden hebben doorgemaakt. Ik houd me vast aan het idee dat Bryce en Daisy na de raketinslag niet hebben beseft wat hen overkwam.”

Wat is voor u de opvallendste conclusie van de Onderzoeksraad voor Veiligheid?

,Dat het toestel is neergehaald met een Buk-raket had ik al wel verwacht. Voorzitter Tjibbe Joustra van de Onderzoeksraad voor Veiligheid vertelde ons dinsdagmorgen dat de Russen in een vergadering óók concludeerden dat vlucht MH17 met een Buk-raket is neergehaald en dat ze die verklaring een volgende vergadering weer introkken. Er wordt nu nadrukkelijk naar Rusland gewezen. Die is wat mij betreft betrokken bij de aanval op het vliegtuig. De afgelopen tijd werden er in Rusland allerlei verhalen verteld over de toedracht. Dan was het zus gegaan en dan weer zo. Het verhaal werd telkens veranderd. Dat maakt Rusland ongeloofwaardig.”

Oekraïne had zijn luchtruim boven het strijdtoneel in Oost-Oekraïne moeten sluiten, stelt de Onderzoeksraad.

,Ik ben het daar helemaal mee eens. Oekraïne heeft heel slecht geopereerd. Maar ook andere partijen moeten alerter zijn. Zoals veiligheidsdiensten. Niemand neemt zijn verantwoordelijkheid. Ik was voor 17 juli vorig jaar nooit bezig met de vraag of een vliegroute veilig was. Ik ging er automatisch van uit dat zoiets in orde zou zijn. Niet dus. En nog steeds vliegen burgertoestellen boven conflictgebieden. Blijkbaar is er na de MH17-ramp niets geleerd. Dat vind ik heel erg.”

Kunt u na de presentatie van vandaag het MH17-boek sluiten?

,Nee. We weten nu zeker dat het toestel is neergestort door een afgevuurde Buk-raket. Ik ben ervan overtuigd dat pro-Russische separatisten daar achter zitten. Ik wil weten wie er op de knop heeft gedrukt en wie er opdracht heeft gegeven. Hopelijk geeft het openbaar ministerie, dat samen met andere landen bezig is met een strafrechtelijk onderzoek, daar over een paar maanden antwoord op.”

Verwacht u dat er ooit een of meer verdachten worden berecht?

,Ik verwacht het niet. Rusland levert geen verdachten uit. Maar misschien kunnen de Verenigde Naties Rusland er in de toekomst toch toe bewegen mee te werken aan het strafrechtelijk onderzoek.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer