Onrust na ontmaskering klikkende rechercheur aan misdaadbendes
In politiekringen en in politiek Den Haag is vandaag geschokt gereageerd op het nieuws dat vorige week een ervaren rechercheur is opgepakt die ervan wordt verdacht geheime politie-informatie te hebben verkocht aan criminele bendes.
De uit Brabant afkomstige politieman, werkzaam bij de Dienst Nationale Recherche, zou nauwe banden hebben gehad met criminele motorclubs en drugsbendes, meldde NRC Handelsblad gisteravond. De affaire zou het grootste justitiële schandaal zijn sinds de IRT-affaire.
Die kwestie in de jaren negentig ging over agenten die in de strijd tegen drugshandel zélf in drugs handelden.
Een verrader binnen de recherche is „de ergste nachtmerrie” van de politie, zei voorzitter Gerrit van de Kamp van politiebond ACP vanmorgen. „Een collega die er jarenlang heeft gewerkt, blijkt mogelijk niet betrouwbaar te zijn.” Hij stelt dat niet iedere politiemedewerker automatisch bij rechercheinformatie kan komen.
Ook in politiek Den Haag heerst grote onrust over de affaire. Het ministerie van Veiligheid en Justitie noemt het verkopen van opsporingsinformatie door een rechercheur „een ernstige zaak.” Bij agenten moet „integriteit boven alles gaan.”
CDA-Kamerlid Oskam noemt het vermeende verraad „een klap in het gezicht van politie en justitie. Zoiets beschadigt het vertrouwen van de burger.” Het CDA gaat minister Van der Steur van Justitie „vragen wat wordt gedaan om herhaling te voorkomen.”
Kamerlid Kooiman (SP) spreekt van een „heftige” zaak. „De veiligheid van getuigen en inflitranten is in het geding.” Kamerlid Marcouch (PvdA): „Dit is een aanslag op het werk van de politie. Integriteit is de ruggengraat van de politie.”
Marian Husken, misdaadverslaggever en auteur van boeken over waargebeurde misdaad, is er nog niet van overtuigd dat er sprake is van een schandaal dat vergelijkbaar is met de IRT-affaire. „Toen was er meer aan de hand dan een lekkende rechercheur. Ik heb de rechtszaak rond Jacques K. meegemaakt. Justitie had hoog ingezet: met zijn aanhouding dacht men het grote lek naar de onderwereld te hebben gevonden. K. heeft altijd ontkend te hebben gelekt. Er volgde een veroordeling voor slechts één feit, waartegen hij ook nog in beroep ging.”
Nu wordt gezegd dat de opgepakte rechercheur informatie zou hebben doorgespeeld aan drugs- en motorbendes, zegt Husken. „Ik ken het dossier niet, maar heb vragen. Als motorbendes belangrijke politie-informatie in handen hebben, zou je verwachten dat ze telkens vrijuitgaan. Maar mijn indruk is dat de laatste jaren motorbendes worden aangepakt. Telkens worden clubleden voor de rechter gebracht.”