Binnenland

Vijf jaar celstraf voor ontvoerder Lusanne

De rechtbank in Leeuwarden heeft de 64–jarige Simon S. uit Ryptsjerk donderdag tot vijf jaar gevangenisstraf veroordeeld voor de ontvoering van Lusanne van der Gun. De man ontvoerde het 11–jarige meisje uit Oldeberkoop vorig jaar augustus. Drie dagen later liet hij haar vrijwillig vrij. De officier van justitie had acht jaar geëist.

ANP
11 March 2004 15:39Gewijzigd op 14 November 2020 01:02

S. moet bovendien een schadevergoeding van 5000 euro betalen aan Lusanne en 1000 euro aan haar ouders. Het meisje is als gevolg van haar drie dagen durende ontvoering onder behandeling bij een kinderpsychologe en volgt therapie. Haar ouders vrezen onvoorspelbare, traumatische gevolgen.

De rechtbank is van mening dat S. de rechtsorde ernstig heeft beschadigd. „De ontvoering van een kind is de angst die bij iedere ouder leeft." De rechtbank heeft bij het bepalen van de straf rekening gehouden met het feit dat S. verminderd toerekeningsvatbaar was ten tijde van de voorbereiding van de gijzeling en op het eerste moment van de uitvoering daarvan. Daarmee neemt zij de conclusie van deskundigen van het Pieter Baan Centrum (PBC) over.

Bovendien speelt het een rol dat verdachte een 64–jarige man is zonder strafblad. De rechtbank heeft ook gelet op vergelijkbare gijzelingszaken. „Dit zijn voor de rechtbank de belangrijkste redenen om te komen tot een lagere straf", verduidelijkte de rechter.

Wel verwijt de rechtbank S. dat hij niet eerder een einde aan de ontvoering heeft gemaakt. Hij ging daarentegen zelfs losgeld eisen en probeerde het uitgeloofde tipgeld te innen.

Verder neemt de rechtbank in Leeuwarden het de ontvoerder kwalijk dat hij Lusanne drie dagen heeft opgesloten in zijn auto, meestal in de kofferbak. „Hij heeft haar zeer matig verzorgd, gedrogeerd en een gruwelijk verhaal verteld over het brengen van kinderen naar een orgaankliniek in België. Dit rechtvaardigt een langdurige gevangenisstraf", meent de rechtbank. De rechters voegen daar aan toe dat gijzeling voor een kind zo traumatisch is dat de gevolgen daarvan een leven lang voelbaar blijven. „Bovendien heeft Simon S. het gezin Van der Gun enkele dagen in wanhopige onzekerheid gelaten. Ook die gevolgen zullen niet snel verdwijnen."

Advocaat T. van der Goot van de verdachte is ’niet ontevreden’ over de uitspraak. „Er is drie jaar van de eis afgehaald. Dat is een enorme hap. De rechter heeft de verdediging in grote lijnen gevolgd", vindt Van der Goot. De verdediging gaat waarschijnlijk niet in hoger beroep. „Ik hoop dat we met deze uitspraak het eindpunt van een lange, spannende tijd hebben bereikt."

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer