Binnenland

Drents dorp Oranje symbool voor draagvlak opvang asielzoekers

ORANJE (ANP). Slechts 140 mensen telt het Drentse gehucht Oranje in de gemeente Midden-Drenthe, gelegen aan het Oranjekanaal dat de provincie doorsnijdt. Veel van de inwoners kwamen in verzet toen een jaar geleden bekend werd dat het dorpje 1400 asielzoekers zou moeten opvangen, tien keer meer dan het aantal inwoners. Het Drentse buurtschap werd daarmee ongewild tot een symbool voor draagvlak voor de opvang van asielzoekers.

7 October 2015 07:19Gewijzigd op 15 November 2020 22:22
In het Drentse dorp Oranje arriveren twee bussen met vluchtelingen. Boze dorpsbewoners hadden eerder op de avond de weg afgezet met auto's, om te voorkomen dat de vluchtelingen zouden arriveren. beeld ANP
In het Drentse dorp Oranje arriveren twee bussen met vluchtelingen. Boze dorpsbewoners hadden eerder op de avond de weg afgezet met auto's, om te voorkomen dat de vluchtelingen zouden arriveren. beeld ANP

Vlakbij het gehucht ligt Speelstad Oranje, een attractiepark dat een vakantiedorp heeft met 250 vakantiehuisjes en al jaren in financiële problemen verkeert. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) sloot eind vorig jaar met eigenaar Hennie van der Most en de gemeente Midden-Drenthe een overeenkomst om daar 1400 vluchtelingen op te vangen.

Dat leidde tot veel protesten in Oranje. „We zijn gast in eigen dorp geworden”, stelden de inwoners toen. Begin dit jaar kwam voormalig staatssecretaris Fred Teeven naar Oranje om de inwoners te horen. Na heftige debatten in het dorp en in de gemeenteraad van Midden-Drenthe werd, na overleg met het COA en de inwoners van Oranje, afgesproken dat er niet meer dan zevenhonderd asielzoekers op het vakantiepark zouden worden ondergebracht tot uiterlijk oktober 2017. Dat was, volgens burgemeester Ton Baas, een keiharde voorwaarde.

Baas voelt zich overvallen door het besluit van staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie, die heeft opgedragen nog eens zevenhonderd asielzoekers extra op te vangen in het dorp Oranje, zo liet Baas dinsdagavond weten aan RTV Drenthe. „Het is een noodsituatie, maar ik heb een afspraak met de bevolking. Het vertrouwen in de overheid is hiermee danig aangetast. Ik vind dat je de afspraak met het dorp Oranje integraal moet nakomen.” Volgens hem levert de gemeente Midden-Drenthe „al een prima bijdrage met zevenhonderd asielzoekers.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer