Binnenland

Nederlander verorbert minder vlees

DEN HAAG (ANP). Nederlanders eten steeds minder vlees. De consumptie daalde vorig jaar tot gemiddeld 76,3 kilogram vlees, één kilo minder vergeleken met het voorgaande jaar. In 2010 aten Nederlanders nog gemiddeld 80,8 kilogram, blijkt uit een onderzoek van het Landbouw Economisch Instituut (LEI), een onderdeel van de Universiteit van Wageningen.

2 October 2015 18:29Gewijzigd op 15 November 2020 22:15

Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier. Omgerekend verorberden we in Nederland vorig jaar zo’n 170 miljoen kippen, bijna 6,5 miljoen varkens en meer dan 100.000 kalfjes.

„De vleesconsumptie is onverantwoord hoog en de daling lijkt het logische gevolg van de groeiende maatschappelijke onrust rondom vlees. Er kleven te veel problemen aan. Niet alleen dierenleed, maar ook de negatieve impact op milieu, klimaat en ontbossing”, stelt Wakker Dier.

Uit eerdere onderzoeken bleek al dat Nederlanders minder vaak vlees eten bij de warme maaltijd en dat de vleesporties kleiner worden.

Volgens de onderzoekers houden Nederlanders vooral van varkensvlees, hoewel de consumptie al wel tien jaar daalt. Per hoofd van de bevolking werd vorig jaar ongeveer 37 kilo aan onder meer koteletten, varkenshaasjes en speklappen verorberd. Dat is bijna de helft van de totale vleesconsumptie.

Gevogelte (vooral kip) maakt bijna een derde uit van het totaal en rundvlees een vijfde. Paardenvlees wordt in Nederland nauwelijks gegeten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer