Binnenland

Trendwatcher Adjiedj Bakas: Platteland heeft alleen toekomst met snel internet

Het platteland is geen treurig gebied met landbouwbedrijven die stoppen, inwoners die naar de stad vertrekken en voorzieningen die verdwijnen. Integendeel, het platteland barst van de mogelijkheden. Mits er een snelle internetverbinding aanwezig is.

Gijsbert Wolvers
29 September 2015 19:48Gewijzigd op 15 November 2020 22:10
AALBURG. V.l.n.r. Europarlementariër Schrijer, wethouder Sheikkariem en trendwatcher Bakas tijdens de boekpresentatie in Aalburg. beeld RD
AALBURG. V.l.n.r. Europarlementariër Schrijer, wethouder Sheikkariem en trendwatcher Bakas tijdens de boekpresentatie in Aalburg. beeld RD

Internet is het sleutelwoord in het boekje ”De toekomst van het platteland”, dat de auteurs Adjiedj Bakas –„trendwatcher des vaderlands”– en de Aalburgse wethouder Shah Sheikkariem gisteren in het gemeentehuis van Aalburg presenteerden.

Vanuit zijn optimistische levensvisie stak Bakas gedreven zijn verhaal af. De wereldbevolking groeit met 220.000 inwoners per dag, oftewel met 6 miljoen per maand. Geen probleem, want onderzoek van de Rabobank wijst uit dat de aarde 24 miljard mensen kan voeden „zonder de natuur aan te tasten.”

Dit type optimisme toont Bakas ook bij de behandeling van de problemen van het platteland. „Rustige gebieden worden heel veel waard. IJslanders verhuren voor 300 euro per week locaties zonder wifi waar mensen rust kunnen ervaren.”

Rurbanisatie

Burgers gaan „parttime” naar het platteland om daar te wonen. Het is een tegengestelde beweging van de verstedelijking (urbanisatie) die plaatshad na de industriële revolutie tot nu toe. ”Rurbanisatie” noemt Bakas de gang van stedelingen naar het platteland.

De trendwatcher haalde Google aan, dat constateert dat jonge mensen naar zogenaamde 
”e-towns” op het platteland trekken. „Investeren door ruimte te huren in de ”cloud” is veel goedkoper dan zelf computers aanschaffen. Zo kunnen zij in een leegstaande boerenschuur hun eigen bedrijf starten. Mits er snel internet is.”

Woongroepen

Ook senioren grijpen volgens Bakas hun kans, met opnieuw de voorwaarde van de aanwezigheid van snel internet. „In Nederland zijn er 3 miljoen ouderen, van wie de helft alleenstaand. Zij vormen steeds vaker woongroepen. Dat is een goede oplossing, ook voor het platteland.”

In de landbouw geldt dezelfde voorwaarde. Daar bestaan sensoren die meten welk type kunstmest een bepaalde grondsoort nodig heeft. „Die sensoren communiceren met de cloud; alleen mogelijk met breedband­internet.”

Het boekje werd overhandigd aan CDA-Europarlementariër Schrijer-Pierik. Zij kondigde aan het werkje te zullen doorgeven aan de voor­zitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, zijn secondant Frans Timmermans en de voor­zitter van het Europees Parlement, Martin Schulz.

Geen aandacht

Schrijer, die als gezicht van de regio Twente ooit met voorkeurstemmen in de Kamer belandde en later in het Europees Parlement, beweerde dat „Den Haag jaren geleden al geen aandacht had voor het platteland.”

De Europarlementariër onderschreef het pleidooi in het boekje voor snel internet op het platte­land om zo krachtige regio’s te creëren. Ook EU-voorman Juncker stelde dit in een vergelijkbaar plan voor. Volgens Schrijer heeft Europa niet veel op met nationale regeringen. „Europa schaakt niet met Den Haag. Europa schaakt met krachtige regio’s die voor hun eigenbelangen opkomen.”

Wel noemde ze twee zorg­punten: de rest van Europa dient mee te kunnen komen met het technologisch voortuitstrevende West-Europa. Ook mogen multinationals niet de beschikking krijgen over de grond van boerenfamiliebedrijven.

Slechte lobby

Bakas benadrukte in een reactie dat boeren een veel slechtere lobby hebben dan multinationals in Brussel. „Het mestoverschot is geen probleem als de boeren hun dierenmest mogen gebruiken als kunstmest. Dat mag niet van Europa, want DSM (een chemie­gigant, GW) heeft een veel betere lobby in Brussel dan de boeren. Die is slecht gebundeld en wordt slecht gevoerd.”

Miljoenenbedrijf

Het pleidooi voor snel internet in Aalburg is een beetje dubieus omdat juist afgelopen voorjaar in deze regio, het Land van Heusden en Altena, een initiatief voor breedbandinternet mislukte door de hoge aansluitkosten à 1000 euro per afgelegen boerderij, zo bleek tijdens de persconferentie.

Burgemeester Naterop van Aalburg benadrukte het belang van snel internet, gezien het grote buitengebied, de leegstand van bedrijven en de duizend zzp’ers in zijn gemeente.

Hoe het wel kan werken? Bakas wees op Zeeland, waar jongeren vanuit een boerderij een miljoenen­bedrijf hebben opgezet. „Er zijn genoeg voorbeelden. Zoals in Drachten, waar een bedrijf software heeft ontwikkeld om kinderporno te herkennen. Een agent hoeft dan niet meer de computer van een aangehouden verdachte helemaal door te ploegen. De hele wereld is klant van dat bedrijfje in Drachten.”

Internet maakt toepassing van biotechnologie op het platteland mogelijk, stellen de auteurs. „Gemeenten en regionale samenwerkingsverbanden, zoals Rivierenland, spelen een belangrijke rol bij het optuigen van de regionale bio-economie”, meldt het boekje.

De regio Nijmegen zou zich kunnen richten op gezondheid, Noord-Nederland op energie.

Zondagsrust

Zijn de plannen voor een op internet gebaseerde plattelandseconomie geen bedreiging voor de zondagsrust en religie, zoals die in veel plattelandsgebieden nog worden gewaardeerd? „Nee”, antwoordde wethouder Sheikkariem. „In individuele vraagstukken is er een persoonlijke regie die past bij onze omgeving. Dit gebeurt niet als Den Haag de regie heeft.”

Bakas: „Christenen kunnen hun eigen webshop drijven, die op zondag dicht is. Klanten kunnen desgewenst op zondag naar een webshop die wel open is. ArboNed, een grote keten van arbodiensten in Nederland, constateerde onlangs dat rust heel belangrijk is omdat bij een op de zes Nederlanders een burn-out dreigt. Het pleidooi voor zondagsrust vanuit de kerken wordt niet serieus genomen. Maar als ArboNed dit om andere redenen ondersteunt, betekent dit een breder draagvlak en dus meer steun voor het oude pleidooi van de kerken.”

”De toekomst van het platteland”, Adjiedj Bakas en Shah Sheikkariem; uitg. Dexter, Amsterdam, 2015; ISBN 978 94 91932 14 4; 100 blz.; € 9,95.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer