Binnenland

Akkoord over verhoging van huren

De huren gaan dit jaar iets minder sterk omhoog dan was verwacht. Ze stijgen per 1 juli met gemiddeld 2,9 procent en niet met iets meer dan 3 procent. De ontvangers van huursubsidie worden ontzien.

ANP
10 March 2004 09:29Gewijzigd op 14 November 2020 01:01

Een en ander is de uitkomst van een dinsdag gehouden overleg tussen minister Dekker van Volkshuisvesting, verhuurders en huurders.

De Woonbond, die de huurders vertegenwoordigde, wijst het akkoord af, maar kan het niet tegenhouden. Voorzitter Van Veen reageerde zeer teleurgesteld en sprak van een „heel mager verhaal.” Minister Dekker vond dat jammer, maar vond het tijd om knopen door te hakken. „Dit is echt mooi.”

De ontvangers van huursubsidie, die dit jaar door bezuinigingen op VROM maandelijks 12 euro worden gekort, worden minder hard getroffen. De jaarlijkse huurverhoging blijft voor hen beperkt tot 1,8 procent. Minister Dekker verhoogt de normhuur, het deel van de huur dat de huursubsidieontvanger zelf betaalt, met dat percentage. Dat kost haar geld. Daarvoor moest ze toestemming hebben van collega Zalm van Financiën. Aanvankelijk werkte deze niet mee, maar op de valreep ging hij akkoord.

De verhuurders dragen daarnaast eenmalig 30 miljoen euro bij om de pijn voor de ontvangers van huursubsidie te verzachten. Van Veen was niet onder de indruk van dit gebaar, dat neerkomt op 2,50 euro per maand voor degenen voor wie het is bestemd, „omdat de verhuurders dit gecompenseerd willen zien vanaf 2005 door een ruimer huurbeleid.” Het akkoord biedt haars inziens ook geen soelaas voor de 400.000 huurders die net boven de huursubsidiegrens zitten.

Van Veen vestigt haar hoop op de Tweede Kamer, die wegens de slecht draaiende economie in een recente motie pleitte voor „substantiële huurmatiging.” Normaal gesproken zouden de huren, op grond van oude afspraken, dit jaar met gemiddeld 3,4 procent omhooggaan.

CDA-specialist Van Bochove was in een eerste reactie tevreden, ook al vond hij het jammer dat de Woonbond het akkoord niet steunt. „De beweging naar beneden is ingezet en dat vind ik positief.” Dat betekent dat de PvdA en GroenLinks, die het akkoord maar niets vinden, het aan cruciale steun ontbreekt om het akkoord eventueel te laten repareren. PvdA-collega Depla betitelde het akkoord als „veel te mager”, collega Van Gent van GroenLinks vond het „onacceptabel” en zij eiste uitleg van de minister. Gezien de loonstop en de bevriezing van de uitkeringen houdt zij vol dat ook de verhuurders de broekriem moeten aanhalen.

Aan voorzitter Boerefijn van de in Aedes verenigde wooncorporaties zijn die woorden niet besteed. Hij had het over een „goede afspraak”, omdat de extraatjes terechtkomen bij de mensen die het het hardst nodig hebben. De pogingen van de Woonbond om te komen tot een algemene korting „bevorderen de doorstroming niet.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer