Binnenland

Ede woedend over locatie moskee

Woedende moslims en boze inwoners van het Peppelensteeggebied. Dat is het resultaat van de discussie die dinsdag is gehouden in de Edese raad over de plaats van een moskee waarover al zeventien jaar wordt gepraat. De raad moest nu maar kiezen voor de Goudenstein, vonden vier partijen, maar het werd het Peppelensteeggebied.

Van onze correspondent
10 March 2004 07:56Gewijzigd op 14 November 2020 01:01

VVD, GroenLinks/PE, D66 en EdeseJaap dienden dinsdag een initiatiefvoorstel in. De Goudenstein moest het maar worden, daarvoor liggen de plannen al klaar, vonden de partijen. De locatie De Peppel liep volgens hen te veel vertraging op. De raad moest die locatie dan maar afwijzen, mede omdat de moslims een grote voorkeur hebben voor de Goudenstein.

Onverwachts diende K. van Boven (Gemeentebelangen) echter een amendement in dat het voorstel zou omdraaien en juist de Goudenstein zou afkeuren. Dat amendement werd gesteund door CDA, SGP en ChristenUnie.

Het gevolg is dat alleen het Peppelensteeggebied overblijft als mogelijke locatie. Dat leidde tot woedende reacties van de moslims en omwonenden van de Peppelensteeg. „Artikel 1 van de Grondwet. Leve het CDA en de SGP”, riep A. Gsimme, vertegenwoordiger van de Marokkaanse gemeenschap, terwijl hij woedend de zaal uitliep. „Stelletje machtswellustelingen”, klonk het van de publieke tribune van de Peppelensteeg-omwonenden. „De SGP en het CDA houden zich niet aan de Grondwet”, meldde A. Gsimme later, doelend op artikel 1, dat gaat over de gelijke behandeling. „Zeventien jaar lang hebben we ons stilgehouden, maar nu zullen de moslims in de picture komen”, dreigde hij. De moslims zijn bang dat ook De Peppel als locatie weer zal worden afgewezen.

Ook van de kant van het Peppelensteeggebied kwamen er dreigementen. „We hebben nog heel wat kruit te verschieten”, meldde voorzitter C. G. E. Gerritsen-de Kruyf van de Initiatiefgroep Peppelensteeg. Eerder al diende de groep een voorlopige schadeclaim in voor het geval de moskee er daadwerkelijk zou komen. Grootste kritiekpunt van de omwonenden is dat er vroeger afspraken zouden zijn gemaakt die het gebied enkel een sport- en recreatiebestemming geven. Volgens de initiatiefgroep toont de gemeente zich onbetrouwbaar als ze daarvan af wijkt.

De problemen met de moskee zijn een jaar geleden begonnen. De bedoeling was dat de moskee aan de Goudenstein zou komen, maar de bewoners hadden bezwaren vanwege parkeerproblemen en andere overlast. Het CDA diende een voorstel in om dan maar een moskee op de kruising van de Kastelenlaan en de Koekeltse Bosweg in het Peppelensteeggebied te bouwen. Om te voorkomen dat de moslims weer met lege handen zouden achterblijven, kreeg de PvdA het met een amendement voor elkaar dat beide locaties ontwikkeld zouden worden. Voorwaarde was wel dat uiterlijk 1 maart dit jaar een locatie gekozen zou worden.

Die datum is inmiddels verstreken. De voorbereidingen voor het Peppelensteeggebied zijn nog niet klaar, vooral doordat het overleg tussen de Stichting Moslims, die de moskee gaat bouwen, en de gemeente moeizaam verliep. Daardoor is het bouwplan nog niet klaar. De VVD, GroenLinks/PE, D66 en EdeseJaap vonden de vertraging te veel oplopen en vroegen de raad dan maar te kiezen voor de Goudenstein. Volgens R. van Ginkel (GroenLinks/PE) was het niet verstandig om langer te wachten. „De beslissing voor een locatie kan dan pas in september genomen worden en wie verzekert ons dat het dan bij de locatie De Peppel blijft?”

K. van Boven van Gemeentebelangen gaf aan al sinds 1994 voor de plaatsing van de moskee in het Peppelensteeggebied te zijn en diende daarom zijn amendement in. „Dan valt er toch vandaag nog wat te kiezen.” Dat kwam het CDA en de ChristenUnie goed uit. Beide meldden sterke voorstander te zijn van het Peppelensteeggebied. „Voor ons is de locatie Peppelensteeg juist gegroeid. Daar kan de moskee volledig tot wasdom komen. De vertraging is nu maximaal zes maanden, terwijl er op negen maanden gerekend was”, aldus B. Komdeur (CDA).

Ook de SGP-fractie steunde het amendement. Fractievoorzitter L. Kisteman meldde niet mee te gaan met het oorspronkelijke voorstel. „Het standpunt van de SGP is bekend. We zijn tegen beide locaties. We kunnen ons echter niet vinden in de overwegingen van het oorspronkelijke voorstel. We voelen ons niet zo gebonden aan de datum van 1 maart omdat we vorig jaar tegenstemden.”

Door de steun van de SGP is de Goudenstein nu definitief verdwenen als mogelijke locatie voor de moskee. Daarmee is de raad geen stap verder dan een jaar geleden. Ook toen zou de Goudenstein moeten worden afgewezen ten faveure van de Peppelensteeg. „Precies wat we hadden willen verkomen met ons amendement vorig jaar, is nu gebeurd”, verzuchtte PvdA-raadslid R. van Raai.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer